Wet Bibob steeds succesvoller
Bestuursorganen (zoals gemeenten, provincies en de rijksoverheid) die de Wet Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) gebruiken, beschouwen de wet als een nuttig bestuursrechtelijk instrument om criminelen te weren en het onbedoeld faciliteren van criminelen te voorkomen. Dit blijkt uit een evaluatie van de Wet Bibob. De ministerraad heeft op voorstel van de ministers Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Hirsch Ballin van Justitie ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de evaluatie.
De Wet Bibob wordt vooral door gemeenten gebruikt, vooral bij de aanvraag van vergunningen en in mindere mate bij subsidieverlening of aanbestedingen. Het Landelijk Bureau Bibob heeft sinds de invoering van de wet op 1 juni 2003 311 adviezen verstrekt. In 80 procent van de gevallen bleek er ook daadwerkelijk gevaar voor een vermenging van de boven- en onderwereld te bestaan. In bijna 200 gevallen heeft de aanvrager zich uit de procedure teruggetrokken toen bleek dat de Wet Bibob zou worden toegepast.
Op grond van de Wet Bibob kan een bestuursorgaan een vergunning of een subsidie weigeren of intrekken als er ernstig gevaar bestaat dat deze ook wordt gebruikt om strafbare feiten te plegen of geld wit te wassen. Het gebruik van de wet kwam langzaam op gang. Zo werden er in 2003 maar twee adviezen door het Landelijk Bureau Bibob afgegeven, tegen 50 in 2004 en 72 in 2005. De verwachting is dat de duidelijk stijgende lijn zal doorzetten. Inmiddels heeft 56 procent van de gemeenten een Bibob-beleidslijn. Gemeenten passen het Bibob-intrument vooral toe op de horeca- en prostitutiebranche, speelautomatenhallen en coffeeshops.
Nog dit jaar stuurt het kabinet het actieplan Bestuurlijke Aanpak van overlast en criminaliteit aan de Tweede Kamer. Het actieplan bevat onder meer de oprichting van regionale expertisecentra waar gemeenten ook terecht kunnen voor ondersteuning bij Bibob-trajecten en de bestuurlijke aanpak van witwaspraktijken in de vastgoedsector.