Transparantie beursgenoteerde ondernemingen verder vergroot
De ministerraad heeft op voorstel van minister Bos van Financiën ingestemd met een wetsvoorstel waarmee de Europese transparantierichtlijn volledig in Nederlandse wetgeving wordt geïmplementeerd. Met de transparantierichtlijn, onderdeel van het Actieplan Financiële Diensten van de Europese Commissie, wordt de informatieverspreiding van beursgenoteerde ondernemingen in Europa verbeterd, waardoor een barrière voor grensoverschrijdend beleggen wordt weggenomen. De richtlijn verplicht bijvoorbeeld tot het tijdig openbaar maken van financiële informatie, jaarlijks, halfjaarlijks en tussentijds.
Een deel van de richtlijn was al in de Wet op het Financieel Toezicht geïmplementeerd. Dat betrof de verplichtingen voor aandeelhouders om bepaalde aandelenbelangen in beursgenoteerde ondernemingen openbaar te maken (voorheen de Wet melding zeggenschap).
In het wetsvoorstel zijn de volgende belangrijke wijzigingen opgenomen:
- Introductie van een afwijkende termijn voor het opmaken van de jaarrekening. Deze afwijking vloeit voort uit de in de richtlijn transparantie opgenomen kortere termijn van vier maanden na afloop van het boekjaar (in plaats van de huidige zes maanden) waarbinnen beursvennootschappen hun jaarrekening algemeen verkrijgbaar moeten stellen.
- De Wet toezicht financieel verslaggeving wordt uitgebreid zodat de AFM ook toezicht zal gaan houden op de naleving van de voorschriften voor de inrichting van de halfjaarlijkse financiële verslaggeving (AFM houdt reeds toezicht op jaarlijkse financiële verslaggeving).
- Ten aanzien van de halfjaarlijkse financiële verslaggeving zal echter, anders dan bij jaarlijkse financiële verslaggeving, geen procedure bij de Ondernemerskamer kunnen worden opgestart. Het wordt namelijk niet wenselijk geacht als lange tijd nadat een halfjaarlijkse financiële verslaggeving algemeen verkrijgbaar is gesteld, en waarschijnlijk door de effectenuitgevende instellingen al weer nieuwe (half)jaarlijkse verslaggeving algemeen verkrijgbaar is gesteld of op korte termijn zal (moeten) worden gesteld, nog over die halfjaarlijkse verslaggeving kan worden geprocedeerd.
- In het wetsvoorstel wordt de werkingssfeer van de Wet toezicht financieel verslaggeving uitgebreid tot de jaarlijkse financiële verslaggeving van effectenuitgevende instellingen die naar het recht van een andere (lid)staat zijn opgericht en die Nederland als de lidstaat van herkomst hebben.
Er wordt gestreefd naar een inwerkingtreding op 1 januari 2008.
De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.