Bouwbesluit bungalowpark Bonaire terecht vernietigd
De Rijksministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten dat Bonaire ten onrechte toestemming heeft verleend voor de bouw van een bungalowpark aan de rand van een natuurgebied. Op basis van een advies van de Raad van State van het Koninkrijk is de Rijksministerraad van mening dat de gouverneur van de Nederlandse Antillen de bouwbesluiten vorig jaar terecht heeft vernietigd. De gouverneur legde de bouw van het complex stil, omdat dit naar zijn mening in strijd was met een internationaal verdrag ter bescherming van waterrijke natuurgebieden (het Verdrag van Ramsar). Bonaire stelde hiertegen beroep in bij de koninkrijksregering.
Het bestuurscollege van Bonaire had grond uitgegeven en toestemming verleend aan projectontwikkelaar Crown Court Estate NV om het bungalowcomplex ‘Mangrove Village’ te bouwen aan een baai. Dit natuurgebied - Lac, in de buurt van Sorobon aan de oostkust van Bonaire - is door Bonaire zelf op de lijst geplaatst van gebieden die onder de bescherming van het Ramsar-verdrag vallen. Het eiland beschikt over bijzondere natuur, zoals koraalriffen, mangrovebossen en baaien met veel tropische watervogels en andere diersoorten. Om schade aan beschermde gebieden te voorkomen is bij bouwprojecten een milieueffectrapportage (MER) noodzakelijk. Met een MER kunnen de mogelijke effecten van een project deugdelijk worden geïnventariseerd en pas daarna kan het bestuur al dan niet een vergunning verlenen.
De gouverneur heeft de bouwbesluiten naar het oordeel van de Raad van State en de Rijksministerraad terecht vernietigd, omdat geen deugdelijke MER was opgesteld. Het besluit is hierdoor in strijd met de verplichtingen die uit het Verdrag van Ramsar voortvloeien. Het bestuurscollege moet er voor zorgen dat de resultaten van de reeds gestarte bouwactiviteiten worden verwijderd.