Antwoorden op Kamervragen Agema over het bericht dat rond de 190.000 wanbetalers elke maand een schadepost van 17 miljoen euro aan niet betaalde premies vormen.
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
DZ-K-U-2787279
17 augustus 2007
Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Agema over het bericht dat rond de 190.000 wanbetalers elke maand een schadepost van 17 miljoen euro aan niet betaalde premies vormen (2060721170).
Vraag 1
Bent u bekend met het bericht dat rond de 190.000 wanbetalers elke maand een schadepost van 17 miljoen euro aan niet betaalde premies vormen?
Antwoord 1
Ja, ik heb de Tweede Kamer hierover op 18 juli 2007 een brief geschreven.
Vraag 2
Betekent dit dat elke maand 17 miljoen euro verloren gaan die eigenlijk bestemd waren voor medische zorg aan mensen die dat hard nodig hebben? Zo neen, wat betekent dit dan wel?
Antwoord 2
Nee, mensen die zorg nodig hebben krijgen zorg. In de Memorie van Toelichting
Bij het wetsvoorstel ‘Wet verzwaren incassoregime premie en andere maatregelen zorgverzekering’ (Tweede Kamer, vergaderjaar 2006-2007, 30 918, nr. 3), dat recentelijk met u is besproken, is op pagina 9 vermeld dat het gevolg is dat verzekeraars premie-inkomsten missen.
Kunt u verklaren waarom 10% van de Antillianen en Arubanen, 6% van de Surinamers en 4% van de Marokkanen geen zorgpremie betalen? Zo neen, waarom niet? Hoe gaat u bewerkstelligen dat zij de zorgpremie wel voldoen?
Antwoord 3
Nee, dat kan ik niet verklaren, omdat ik dit niet heb onderzocht.
Voor mij is relevant hoe het probleem van wanbetaling in z’n algemeenheid op te lossen, niet uitsluitend voor de door u genoemde bevolkingsgroepen. In het hiervoor genoemde wetsvoorstel en in de behandeling in de Tweede Kamer, heb ik aangegeven welke maatregelen ik wil gaan nemen.
Vraag 4
Deelt u de mening dat omdat mensen met een bijstandsuitkering drie keer zo vaak hun premie niet betalen het beter is als gemeenten er voor zorgen dat de zorgtoeslag en de zorgpremie direct overgemaakt worden aan de zorgverzekeraar in plaats van aan de bijstandsgerechtigde?
Antwoord 4
In de plenaire behandeling van het wetsvoorstel ‘Wet verzwaren incassoregime en andere maatregelen zorgverzekering’ van 20 juni 2007 is hiertoe een motie ingediend (30 918, nr. 19). In antwoord op deze motie heb ik aangegeven dat het overmaken van de zorgtoeslag aan de zorgverzekeraar uitvoeringstechnisch buitengewoon lastig is en ik dit zeker niet over de hele linie wil verplichten. De motie is vervolgens verworpen. Voor mijn nadere onderbouwing verwijs ik u naar pagina 27 van het verslag.