Herdenking capitulatie Japan
Bij het Indisch Monument in Den Haag is vandaag de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 herdacht. Het betekende destijds het einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden.
Tijdens de herdenking werd stilgestaan bij alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië, zowel burgers als militairen. Eén van de sprekers was de acteur Willem Nijholt. Hij werd in 1934 geboren op Java en vertrok na de Japanse internering, in 1945 met zijn zieke moeder naar Nederland. In zijn voordracht bracht hij de periode weer dichtbij door te verhalen over zijn persoonlijke ervaringen met de martelingen en vernederingen in die tijd. VWO-leerlinge Alexandra Tan van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum vertelde over de ingrijpende gebeurtenissen die haar Chinese voorouders tijdens de Japanse bezetting ondergingen.
Minister-president Jan Peter Balkenende en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Jet Bussemaker legden namens de koninkrijksregering een krans bij het monument. Commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn en Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Minze Beuving deden dat vanuit de krijgmacht. Minister van Defensie Eimert van Middelkoop woonde de herdenking ook bij.
Voorafgaand aan de ceremonie bij het Indisch Monument was er vanmorgen traditiegetrouw een samenkomst in het nabijgelegen World Forum Convention Centre. Daar hield onder meer de voorzitter van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945, de heer Joost van Bodegom, een toespraak.
Het Residentie Bach Koor en het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht Bereden Wapens luisterden de plechtigheden muzikaal op.