Antwoorden op Kamervragen van Van Gijlswijk over nieuwe AWBZ-financiering
De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
DLZ-K-U-2788331
15 november 2007
Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op de vragen van het Kamerlid Van Gijlswijk over nieuwe AWBZ-financiering (2060721600).
Vraag 1
Wat is uw reactie op het bericht dat er een structureel tekort is in de verpleeghuiszorg? 1)
Antwoord 1
De Nza (toen nog CTG) heeft in 2006 onderzoek uitgevoerd en vastgesteld dat in verpleeghuizen gemiddeld minder uren zorg wordt geboden dan de indicatiestelling rechtvaardigt. Tevens werd daarbij aangegeven dat een substantieel deel daarvan door de instellingen zelf opgelost kon worden. Voor het overige deel heeft het toenmalige kabinet in totaal 430 miljoen euro extra middelen gereserveerd. In mijn brief Zorg voor Ouderen: om de kwaliteit van het bestaan heb ik duidelijk prioriteit gegeven aan de zorg in Zorghuizen. Met Prinsjesdag wordt de Kamer geïnformeerd over de concrete (financiële) invulling van te nemen maatregelen.
Vraag 2
Klopt het dat de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) een korting van 12 procent toepast op de tarieven voor zorgzwaartepakketten in de sector Verzorging en Verpleging, omdat de nieuwe systematiek duurder uitvalt dan de huidige bekostiging? Zo ja, deelt u de mening dat er hierdoor sprake is van het kunstmatig berekenen van de tarieven met als doel het nieuwe financieringssysteem budgettair neutraal in te voeren? Zo neen, waarom niet?
Antwoord 2
Nee, dat klopt niet. De Nza heeft als opdracht om voor de zorgwaartepakketten goede prijzen te maken binnen de randvoorwaarden voor budgettaire neutraliteit. Er zijn dus geen prijzen waarop vervolgens gekort wordt. Met het vaststellen van de indicatieve prijzen heeft zij een eerste stap gezet. Voor de ontwikkelde indicatieve prijzen zijn de huidige beschikbare financiële kaders per sector het uitgangspunt. De NZa heeft deze prijzen berekend op basis van de zorgzwaarteopgave van zorgaanbieders. Naar verwachting zal deze opgave worden bijgesteld naar aanleiding van de controle door het CIZ. Dat zal ook betekenen dat de prijzen zullen worden bijgesteld. Een neerwaartse aanpassing bekent niet dat er gekort wordt op de prijzen. Komend half jaar zal de Nza blijven werken aan deze prijzen. Dat moet zorgvuldig. Uiteindelijk moet op basis van deze prijzen het aantal uren zorg dat in de zorgzwaartepakketten is opgenomen geleverd kunnen worden.
Er is sprake van de uitwerking van een invoeringsstrategie die uitgebreid met alle betrokken partijen is besproken.
Vraag 3
Deelt u voorts de mening dat invoering van de nieuwe financiering van de AWBZ en de korting van de NZa niet mag leiden tot het minder verlenen van zorg in verpleeghuizen? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen om dit te voorkomen? Zo neen, waarom niet?
Antwoord 3
Dat ben ik met de vragensteller eens. Maar ik ben wel voorstander van een eerlijke verdeling van de beschikbare middelen. Ik ben van mening dat instellingen in de AWBZ op een manier bekostigd moeten worden die meer is afgestemd op de zorgzwaarte van de cliënten. Bij herverdeling van beschikbare middelen zijn er altijd instellingen die erop vooruit gaan en instellingen die erop achteruit gaan. Zorghuizen met cliënten met een hoge zorgzwaarte zullen in het nieuwe systeem de middelen krijgen om de zorg en ondersteuning te geven die daarbij past. Even goed geldt dat voor zorghuizen met een ‘lichte’ cliëntpopulatie. De overgang gaat zorgvuldig en geleidelijk, zodat zorginstellingen de tijd krijgen om maatregelen te nemen.
Zoals gezegd is het finale oordeel over de financiële effecten op dit moment nog niet te geven, omdat eerst de resultaten van de controle op de scoring moeten worden afgewacht.
Overigens zullen de financiële effecten pas in 2009 voor het eerst in werking treden, zodat er tot die tijd nog ruimte is om (eventuele) ongewenste effecten te herstellen.
Vraag 4
Wat is uw reactie op de constatering van de Nza dat verpleeghuizen jaarlijks structureel 440 miljoen euro tekort komen om verantwoorde zorg te kunnen leveren? Kunt u helderheid geven over het bedrag dat u volgens het regeerakkoord extra gaat uittrekken voor de verpleeghuiszorg? Zo neen, waarom niet?
Antwoord 4
zie het antwoord op vraag 1.
1) websitebericht Actiz “Actiz: NZa-advies legt wederom structureel tekort verpleeghuiszorg bloot”, 12 juli 2007;
websitebericht Zorgvisie “Verpleeghuizen de dupe van nieuwe AWBZ-financiering”, 11 juli 2007.