Wei Ji en de menselijke maat - Onderzoek maatschappelijke onrust
Doel:
Het onderzoek gaat over maatschappelijke onrust (MO) met een sociale achtergrond. Het moet een aantal inzichten en 'tools' opleveren voor de overheid:
1. kennis over de oorzaken van MO en in het bijzonder die factoren die een rol spelen bij de transitie van een incident naar MO of die ervoor zorgen dat MO juist niet ontstaat terwijl je het wel zou verwachten;
2. (potentiële) MO eerder en beter kunnen herkennen ('early warning' systeem) en volgen (monitoren), ook zodanig dat het aansluit bij de aanbevelingen van het programma Nationale Veiligheid op dit vlak;
3. met de bovenstaande inzichten MO (c.q. de ongewenste neveneffecten van een incident) kunnen voorkómen, te beheersen als het zich manifesteert en om het terug te dringen.
Hoofdconclusies:
Het onderzoek komt tot de conclusie dat de beste aanpak van MO de menselijke maat centraal stelt en als bestuurlijk motto hanteert: decentraal tenzij. Gemeenten (wel in intensieve samenwerking met lokale partners) zijn primair aan zet bij het voorkomen en tegengaan van MO. Provincie en Rijk horen pas in beeld te komen als de gemeente het zelf niet af kan.
Het onderzoek heeft in termen van producten het volgende opgeleverd:
- overzicht van mogelijke aanleidingen voor, c.q. oorzaken van MO;
- analysemodel voor MO met specifieke aandacht voor (de-)escalatiemechanismen en de hierbij betrokken actoren;
- (aanzet voor een) checklist met vragen waarmee op lokaal niveau (potentiële) MO herkend en geanalyseerd kan worden;
- overzicht met sterke en zwakke punten in de huidige aanpak van MO op lokaal en nationaal/BZK-niveau met diverse aanbevelingen voor zowel het lokale als het nationale niveau.