Antwoorden op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het bericht dat de thuiszorgorganisatie Veldhoven tot half augustus een wachtlijst heeft ingesteld voor patiënten die na een ziekenhuisopname medische zorg nodig hebben

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2788303

31 juli 2007 Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het bericht dat de thuiszorgorganisatie Veldhoven tot half augustus een wachtlijst heeft ingesteld voor patiënten die na een ziekenhuisopname medische zorg nodig hebben (2060721360). De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport, mw. dr. J. Bussemaker

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Agema over het bericht dat de thuiszorgorganisatie Veldhoven tot half augustus een wachtlijst heeft ingesteld voor patiënten die na een ziekenhuisopname medische zorg nodig hebben (2060721360).


Vraag 1

Bent u bekend met het bericht 1) dat thuiszorgorganisatie ZuidZorg uit Veldhoven tot half augustus een wachtlijst heeft ingesteld voor met name patiënten die na een ziekenhuisopname medische zorg nodig hebben en voor nieuw aangemelde chronisch zieken, als gevolg van gebrek aan personeel en geld?

Antwoord 1

Ja

Vraag 2

Komen als gevolg van deze maatregel mensen die afhankelijk zijn van zorg zonder thuiszorg te zitten? Hoe voorkomt u deze verschrikkelijke misstand en hoe maakt u er per direct een einde aan?

Antwoord 2

Zoals ik al heb aangegeven in het debat in de Tweede Kamer op 5 juli jl. is het aan het zorgkantoor om aan te geven of sprake is van een problematisch knelpunt. Enkel het feit dat een individuele aanbieder niet de zorg kan leveren in de omvang die het graag zou willen, zie ik dan ook niet als een misstand.


Vraag 3

Is het waar dat een woordvoerder van uw ministerie heeft gezegd dat het Zorgkantoor de problemen binnen een regio moet oplossen? Zo ja, hoe gaat dat in zijn werk en op welke termijn zijn de problemen opgelost?

Antwoord 3

Het zorgkantoor heeft zorgplicht jegens de verzekerden die binnen de regio wonen. Indien een persoon geïndiceerd is voor AWBZ-zorg en niet zelf een aanbieder kan vinden die de zorg wil of kan leveren, kan deze persoon zich tot het zorgkantoor wenden met het verzoek om zorgtoewijzing. Het zorgkantoor dient dan na te gaan bij welke gecontracteerde zorgaanbieder er binnen de Treeknormen en rekening houdend met de urgentie, zorg kan leveren.

1) Eindhovens Dagblad, ZuidZorg verkoopt weer ‘nee’, 16 juli 2007

Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerder vragen ter zake van de leden Agema en Wilders (beiden PVV), ingezonden 10 juli 2007 (vraagnummer 2060720510) en het lid Kant (SP), ingezonden 11 juli 2007 (vraagnummer 2060720560).