Antwoorden op kamervragen over lekken uit politieonderzoeken via Google
Antwoorden op kamervragen van de leden De Roon en Brinkman (beiden PVV) over lekken uit politieonderzoeken via Google
Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van het bericht “Politieonderzoeken lek via Google”? 1)
Antwoord 1
Ja.
Vraag 2
Klopt het dat rechercheurs door van Google gebruik te maken op het internet informatie verspreiden, waaruit derden kunnen afleiden wat de aard en de strekking is van het recherche-onderzoek?
Antwoord 2
Als men Google gebruikt zonder dat men zich bewust is van de risico’s, is het niet uit te sluiten dat informatie verspreid wordt waaruit derden kunnen afleiden wat de aard en strekking van een recherche-onderzoek zou kunnen zijn.
Vraag 3
Is gebleken dat recherche-onderzoeken hierdoor schade hebben opgelopen? Zo ja, in hoeveel gevallen is dit gebeurd?
Antwoord 3
Mij is geen informatie bekend dat recherche-onderzoeken hierdoor schade hebben opgelopen.
Ook bij het Korps landelijke politiediensten (KLPD) is niet gebleken dat derden eventuele sporen hebben gebruikt om af te leiden wat de aard en strekking van een recherche-onderzoek was.
Vraag 4
Sinds wanneer bent u op de hoogte van dit risico? Sinds wanneer is de afdeling Digitale Expertise van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) daarvan op de hoogte?
Antwoord 4
Het betreft een risico dat optreedt bij het feitelijk rechercheren. Het KLPD heeft mij naar aanleiding van de recente berichtgeving in de media, geïnformeerd over het risico en hoe hiermee, sinds de start van het team Digitale Expertise van het KLPD, in de praktijk wordt omgegaan.
Vraag 5
Welke maatregelen hebt u genomen of zult u nemen om te verhinderen dat informatie over recherche-onderzoeken via Google bij derden bekend kan worden? Wanneer zijn die maatregelen genomen of zullen die worden geëffectueerd?
Antwoord 5
Het team Digitale Expertise van het KLPD maakt de collega’s bij het KLPD voortdurend alert op de risico’s van het surfen op internet in een niet afgeschermde omgeving. Dit gebeurt via introductieprogramma’s, presentaties en workshops. Ook zijn er diverse infrastructurele maatregelen ontwikkeld waardoor rechercheurs anoniem internet op kunnen.
Het plan van aanpak Cybercrime dat de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie samen met de Raad van Hoofdcommissarissen en het College van procureurs-generaal ontwikkelen, zal ook aan het risico van lekken via internet aandacht besteden. De aandacht richt zich op de bewustwording bij alle politiekorpsen en op fysieke maatregelen om op het internet te kunnen zoeken zonder daarbij herleidbare sporen achter te laten. Het plan van aanpak komt dit jaar gereed en in 2008 wordt gestart met de uitvoering daarvan. Uiteraard draagt een artikel in het politievakblad Blauw ook bij aan de bewustwording onder rechercheurs.