Antwoorden op kamervragen van Van Gijlswijk over seksueel misbruik van gehandicapten
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
DLZ-K-U-2776156
17 juli 2007
Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op kamervragen van het Kamerlid Van Gijlswijk (SP over seksueel misbruik van gehandicapten (206071700).
Vraag 1
Wat is uw reactie op het bericht dat de aanpak van seksueel misbruik van gehandicapten tekort schiet en onbestraft blijft? 1)
Antwoord 1
Meldingen van slachtoffers van seksueel misbruik dienen altijd serieus te worden behandeld. Het al of niet aanwezig zijn van een (verstandelijke) handicap of beperking doet daarbij niet ter zake. Uiteraard dient er bij het horen van verstandelijk gehandicapte slachtoffers of getuigen wel rekening te worden gehouden met de verstandelijke handicap.
Vraag 2
Hebt u inzicht hoe vaak verstandelijk gehandicapten, zowel in de thuissituatie als in instellingen, geconfronteerd worden met seksueel misbruik? Bent u van mening dat het hier om incidenten gaat? Zo ja, waarom? Bent u bereid nader onderzoek te doen? Zo neen, welke maatregelen gaat u nemen om deze problemen aan te pakken, en de veiligheid van deze kwetsbare mensen te garanderen?
Antwoord 2
Over het aantal gevallen van seksueel misbruik van mensen met een verstandelijke handicap die thuis wonen is mij niets bekend. De Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) heeft wel inzicht in het aantal gevallen van seksueel misbruik in instellingen. De instellingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap zijn namelijk verplicht alle gevallen van grensoverschrijdend seksueel gedrag te melden bij de IGZ. In 2006 heeft de IGZ 205 meldingen ontvangen. In 2007 zijn er tot nu toe 90 meldingen. Het gaat dus niet om incidenten. Daarom ook is in het programma “Zorg voor beter” preventie van seksueel misbruik als thema opgenomen. Met dit programma wordt de ontwikkeling en implementatie van best practises rond preventie op dit terrein bevorderd.
Wat is uw reactie op signalen dat de politie geen aangiftes wil of kan opnemen? Bent u bereid maatregelen te nemen zodat aangifte door onder andere hulpverleners wel mogelijk is?
Antwoord 3
Indien een burger aangifte wil doen van een strafbaar feit dan is de politie wettelijk verplicht deze aangifte op te nemen. In het wetboek van strafvordering is tevens aangegeven dat een gevolmachtigde namens een slachtoffer aangifte kan doen. Buiten dat is in het wetboek van strafvordering geregeld dat een ieder die kennis heeft van een (begaan) strafbaar feit, bevoegd is daarvan aangifte te doen.
Zijn er mogelijkheden om te stimuleren dat instellingen in alle regio’s gebruik kunnen maken van de meldpunten kindermishandeling, ook als het om volwassenen gaat? Zo neen, waarom niet?
Antwoord 4
Voor signalen van mishandeling van verstandelijk gehandicapten die 18 jaar of ouder zijn komen de advies- en steunpunten huiselijk geweld in beeld. Het open stellen van de meldpunten kindermishandeling voor volwassenen met een verstandelijke handicap vind ik uit het oogpunt van beeldvorming geen goede optie.
1) Persbericht en artikel Markant, 29 mei 2007 en de Volkskrant, 1 juni 2007