Antwoorden op kamervragen van Ormel over in advertenties aangeboden nieren
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
DBO-K-U-2779786
17 juli 2007
Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Ormel over in advertenties aangeboden nieren (206060718450).
Vraag 1
Bent u op de hoogte van advertenties waarin nieren te koop worden aangeboden?
Antwoord 1
Ja
Vraag 2
Acht u het toelaatbaar dat een hoogleraar transplantatiekunde in een tv-programma verkondigt dat nieren 50.000 Euro waard zijn, en dat de verkoop van organen een goede manier is om tot meer orgaandonaties te komen, terwijl de verkoop van organen verboden is volgens artikel 2 van de Wet op de orgaandonatie?
Antwoord 2
Professor Hoitsma heeft in het tv-programma een mogelijke, maar controversiële, oplossing geschetst voor het tekort aan donororganen, waarbij hij overigens opmerkte dat hiervoor een wetswijziging noodzakelijk is. In het kabinetsstandpunt op de derde evaluatie van de Wet op de orgaandonatie heb ik u, samen met de Minister van Justitie, onlangs aangegeven welke stappen de komende tijd door het kabinet worden gezet om het aantal orgaandonoren te verhogen.
Vraag 3
Wordt informatie uit advertenties betrokken bij de opsporing en vervolging van personen die organen aanbieden uit commercieel oogmerk ?
Antwoord 3
Informatie uit advertenties kan bij de opsporing en vervolging van strafbare feiten worden betrokken.
Vraag 4
Kunt u in overleg met uitgevers en providers afspraken maken, om te voorkomen dat advertenties waarin organen te koop worden aangeboden, geplaatst worden?
Antwoord 4
Er lijkt geen sprake te zijn van het grootschalig aanbieden van organen voor commerciële doeleinden. Daarom is er geen reden om apart over deze kwestie te gaan praten met providers en uitgevers. Wel zal het onderwerp, wat betreft internetproviders, integraal worden betrokken bij het onlangs onder verantwoordelijkheid van mijn ambtgenote van Economische Zaken gestarte traject om te komen tot uniformering van procedures voor het melden en stoppen van onoirbaar gedrag van internetgebruikers.
1) Eén Vandaag, 13 juni 2007