Antwoorden op kamervragen van Agema over te late aanrijdtijden van ambulances

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAA

CZ-K-U-2781043

17 juli 2007

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Agema over te late aanrijdtijden van ambulances (2060718840).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht 1) dat één op de tien ambulances te laat aankomt bij noodgevallen, en dat in de regio Rotterdam-Rijnmond 40 tot 60% te laat komt?

Antwoord 1
Ja, ik heb kennis genomen van het bericht in de Telegraaf en de uitzending van Netwerk van dinsdag 19 juni 2007 over aanrijdtijden van ambulances.

Vraag 2
Deelt u de mening dat het volstrekt onacceptabel en onverstandig is dat in de gemeente Oostflakkee patiënten het advies van hun huisarts krijgen om in noodgevallen zelf naar het ziekenhuis te rijden?

Antwoord 2
Het beleid is erop gericht dat 95% van Nederland binnen 15 minuten bereikbaar is met een ambulance. Deze norm geldt als basis voor het landelijk referentiemodel spreiding en beschikbaarheid ambulances waarmee in Nederland de spreiding en beschikbaarheid van ambulances wordt georganiseerd. De 5% die buiten deze norm valt betreft zeer moeilijk bereikbare gebieden in het land. Er is gekozen voor 95% landelijke dekking omdat een 100% dekking vanuit doelmatigheid niet haalbaar is. Het bestaande landelijke referentiekader is gebaseerd op gegevens uit 2001. Ik heb het RIVM opdracht gegeven om te starten met een herijking van dit referentiemodel. Deze opdracht omvat onder andere het maken van een onafhankelijke analyse die moet resulteren in een overzicht van de geografische spreiding van overschrijdingen alsook een analyse van de oorzaken van deze overschrijdingen. Deze analyse verwacht ik begin volgend jaar, de totale herijking van het referentiekader wordt in het voorjaar 2008 afgerond. Op basis van het totale onderzoek bepaal ik of het noodzakelijk is om de spreiding en capaciteit van ambulances in Nederland te wijzigen.

Vraag 3
Op welke termijn komt aan deze misstanden een einde?

Antwoord 3
De cijfers uit de Telegraaf en de uitzending van Netwerk zijn niet gefundeerd. Er is door de IGZ geen recent onderzoek uitgevoerd naar de aanrijdtijden van ambulances. De cijfers uit de reportage van Netwerk zijn gebaseerd op een eigen onderzoek bij de 24 veiligheidsregio’s. Ik kan op dit moment niet vaststellen of er daadwerkelijk sprake is van misstanden in de overschrijdingen in de aanrijdtijden omdat de gegevens nog niet beschikbaar zijn. Na de zomer levert Ambulancezorg Nederland (AZN) haar jaarlijkse verantwoording aan ex artikel 19 Wet op het ambulancevervoer (Wav). Alle RAV-en in Nederland hebben hiervoor cijfers aangeleverd bij AZN. Deze cijfers bevatten de prestaties van de ambulancesector op een aantal terreinen, waaronder de tijdigheid van aanrijdtijden. Na de zomer informeer ik de kamer over de cijfers van AZN.

1) De Telegraaf, ‘Een op de tien ambulances komt te laat’, 19 juni 2007