Koelwaterbeleid zomer 2007
Krapte in de elektriciteitsvoorziening in de zomer is een terugkerend fenomeen, omdat in periodes van hitte en droogte de vraag naar elektriciteit stijgt en de beschikbaarheid van koelwater onder druk komt te staan.
Maar er zijn positieve ontwikkelingen die de problematiek verkleinen. In de eerste plaats is gebleken dat de elektriciteitsmarkt in de afgelopen jaren steeds beter is gaan werken, waardoor vraag en aanbod van elektriciteit beter op elkaar worden afgestemd. Ook is van belang dat de Noordwest-Europese elektriciteitsmarkt steeds beter geïntegreerd raakt. Voor de toekomst is ook nog relevant dat nieuwe elektriciteitscentrales zijn voorzien op kustlocaties en bij grote open wateren, waar weinig koelwaterbeperkingen zijn.
Dit concludeert minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken in een brief die zij mede namens staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In deze brief informeert zij de Kamer over de structurele maatregelen voor elektriciteitsproductie in tijden van hitte en droogte. Zoals eerder door de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat is aangekondigd, is een nieuwe beoordelingssystematiek voor warmtelozingen ingevoerd, waarmee beter wordt aangesloten op plaatselijke omstandigheden. Conform de Viswaterrichtlijn is hierin opgenomen dat maximaal één week per jaar van de voorwaarden van de waterlozingsvergunning mag worden afgeweken. Hiermee is het systeem van gedoogbeschikkingen beëindigd.
Vanaf een oppervlaktewatertemperatuur van 23 graden Celsius (bij Lobith) communiceert de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet TenneT over het reservevermogen van elektriciteit met marktpartijen en het ministerie van Economische Zaken. Dit doet TenneT door verschillende fasen te hanteren, die de actuele stand van zaken weergeven. In het verleden is geconstateerd dat dit 'signaleringssysteen' tot gevolg kan hebben dat er nieuwe bronnen beschikbaar komen, waardoor de reserves toenemen.
Fase nul treedt in werking als de temperatuur van het oppervlaktewater bij Lobith structureel boven de 23 graden is gekomen. TenneT informeert hierover via e-mail de Nederlandse energiemarkt.
Fase één treedt in werking als het reservevermogen met een afroeptijd van maximaal 8 uur onder de 1400 megawatt is gedaald. Ook hierover informeert TenneT de Nederlandse energiemarkt. Er is sprake van krapte op de markt. Verdere maatregelen zijn dan niet aan de orde.
Fase twee treedt in werking als het reservevermogen (met een afroeptijd van maximaal 15 minuten) kleiner dan 700 megawatt is geworden. Er is sprake van krapte op de markt. Om de leveringszekerheid te garanderen, kan TenneT in geval van onbalans (verschil tussen vraag en aanbod) diverse acties uitvoeren om het evenwicht te herstellen.
Het handhaven van de balans kan op diverse manieren, bijvoorbeeld door het inzetten van extra vermogen in de vorm van regel-, reserve- of noodvermogen. Verder kan TenneT aan marktpartijen en producenten om extra ondersteuning vragen door het leveren van extra vermogen. In het zeer uitzonderlijke geval dat de balans dan nog niet kan worden gehandhaafd, kan als allerlaatste stap door TenneT aan de regionale netbeheerders worden gevraagd om in de eigen regio een deel van de belasting af te schakelen. In de praktijk is dit nog nooit voorgekomen.
Meer informatie:
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 -8051, e-mail: ezinfo@postbus51.nl Voor journalisten: Jan van Diepen 070-3796073, e-mail j.s.vandiepen@minez.nl
Op de website van TenneT staat meer informatie over de operationale communicatie rondom periodes van langdurige warmte. Kijk hiervoor op www.tennet.org/koelwater
Voor vragen over vergunningen en de beoordelingssystematiek rondom koelwater kunt u terecht bij Rijkswaterstaat.