Proefproject nationale database flora en fauna van start
Het Stadsgewest Haaglanden en de Gegevensautoriteit Natuur (GA-N) van het ministerie van LNV gaan samen een proefproject in voor het inwinnen van gegevens over flora en fauna, habitats en andere ecologische gegevens. Minister Gerda Verburg en regiobestuurder Marcel Houtzager van het Stadsgewest ondertekenden daarvoor donderdag 12 juli 2007 een overeenkomst.
Doel van het proefproject is om met lagere onderzoekskosten en kortere procedures sneller duidelijkheid te krijgen waar bepaalde soorten planten en dieren voorkomen. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt voor onder andere ruimtelijke plannen, beleidseffect-rapportages, vergunningverlening en voorlichting.
Het Stadsgewest wil ervaring opdoen met het uitwisselen en benutten van natuurgegevens. Het gaat om gegevens van gemeenten die deelnemen in het Stadsgewest en gegevens van Particuliere Gegevensbeherende Organisaties (PGO's) verenigd in de Vereniging Onderzoek Flora en Fauna (VOFF). De gegevens zullen gedurende de pilot via de Nationale Databank voor Flora en Fauna (NDFF) ter beschikking worden gesteld. Het is de verwachting dat het gebruik van dit soort gegevens de kwaliteit, de kosten en de snelheid van het werk van de gemeenten op het gebied van ruimtelijke ordening positief beïnvloedt.
De GA-N wil een landelijke databank van betrouwbare en goed beschikbare natuurgegevens oprichten. Aan de hand van de databank wordt snel duidelijk waar rekening moeten worden gehouden met beschermde soorten en waar ruimte is om te bouwen en ontwikkelen. Met de ervaringen uit het proefproject worden de instrumenten en de procedures rond de gegevensvoorziening verder vorm gegeven. De samenwerking tussen het Stadsgewest Haaglanden en de GA-N is de eerste pilot. Het is de bedoeling de ervaringen van beide partijen later te gebruiken voor landelijke toepassing.
De minister van LNV heeft Jan van Groenendael benoemd als Gegevens Autoriteit-Natuur. Van Groenendael gaat vanuit zijn brede netwerk en onafhankelijke positie de beschikbaarheid van betrouwbare natuurgegevens verbeteren. Door de kwaliteit van de natuurinformatie te waarborgen wil de GA-N een brug slaan tussen economie en ecologie. De GA-N ontwikkelt een (digitale) infrastructuur zodat gegevens beschikbaar en betrouwbaar zijn. Daarnaast stimuleert de Gegevensautoriteit een betere aansluiting tussen vraag en aanbod naar natuurgegevens. Deze gegevens, over de verspreiding en ontwikkeling van flora en fauna in Nederland, zijn van groot belang voor een breed scala aan gebruikers: van bedrijfsleven en (semi-) overheden tot maatschappelijke organisaties en wetenschap.