Antwoorden op Kamervragen over een vrij in Nederland rondlopende moordenares

Antwoorden van de minister van Justitie op de vragen van het lid De Roon (PVV) over een vrij in Nederland rondlopende moordenares. (Ingezonden 2 juli 2007, nr. 2060719720)

1. Klopt het dat de in België wegens moord op haar echtgenoot tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeelde E.L., voordat zij deze straf in België kon ondergaan, naar Nederland is gekomen?

Ja

2. Heeft deze vrouw, zoals haar advocate M.G. beweert, in Nederland aan de justitiële autoriteiten aangeboden om die gevangenisstraf in Nederland uit te zitten? Zo ja, klopt het dat dit door de Nederlandse justitie is geweigerd? Zo ja, waarom?

De advocaat van betrokkene heeft mijn ministerie benaderd en heeft daarbij aangegeven dat betrokkene bereid is de tenuitvoerlegging van de straf in Nederland te ondergaan. Een verzoek tot overname van tenuitvoerlegging van strafvonnissen dient ingediend te worden door de staat van veroordeling. De wet staat niet toe dat een dergelijk verzoek door betrokkene zelf bij de staat van tenuitvoerlegging wordt ingediend. Gelet hierop kon terzake geen inhoudelijke beslissing genomen worden. In dit concrete geval zag ik evenwel, gelet op de specifieke omstandigheden, een verdragsrechtelijke mogelijkheid om de tenuitvoerlegging van het strafvonnis van de Belgische autoriteiten over te nemen. Na onderling overleg met de Belgische autoriteiten is besloten dat een verzoek tot overname tenuitvoerlegging strafvonnis in dit geval in behandeling kan worden genomen. Inmiddels heb ik van de Belgische autoriteiten een dergelijk verzoek ontvangen. Op basis daarvan heeft de Nederlandse officier van justitie verzocht om tot aanhouding over te gaan. Betrokkene is inmiddels op 12 juli jl. aangehouden.

3. Deelt u de mening dat het een ongewenste situatie is dat deze vrouw in Nederland vrij rond loopt? Zo ja, zijn er beletselen om deze vrouw aan België uit te leveren of over te dragen dan wel haar haar straf in Nederland te laten ondergaan? Wat moet er gebeuren om deze beletselen in dit geval en voor toekomstige soortgelijke gevallen weg te nemen? Zo neen, waarom niet ?

Ja. Om die reden is ook overleg gevoerd met de Belgische autoriteiten met als resultaat dat betrokkene inmiddels kon worden aangehouden.

In dit concrete geval kan betrokkene niet worden overgeleverd aan de Belgische autoriteiten, aangezien het gaat om een onherroepelijke veroordeling van een Nederlandse onderdaan en Nederland geen onderdanen uitlevert aan het buitenland indien de uitlevering strekt tot tenuitvoerlegging van een vonnis. Er bestaat tussen Nederland en België momenteel ook (nog) geen algemene verdragsbasis om de tenuitvoerlegging van een strafvonnis over te nemen indien de veroordeelde zich niet meer in de staat van veroordeling bevindt. België is thans bezig de ratificatie van een dergelijk verdrag voor te bereiden. De verwachting is dat dit Verdrag voor België begin 2008 in werking treedt. Voor toekomstige gevallen zal dit verdrag dan ook uitkomst bieden.