Van der Hoeven ondersteunt nanoelektronica en embedded systemen met 12 miljoen euro

Dit is een gemeenschappelijk persbericht van het ministerie van Economische Zaken, SenterNovem en het Innovatieprogramma Point-One.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) stelt in 2007 via Innovatieprogramma Point-One twaalf miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkelingen op het gebied van nanoelektronica en embedded systemen. Met deze financiële ondersteuning kunnen mkb-bedrijven, grote bedrijven en kennisinstellingen haalbaarheidsprojecten, R&D-projecten en Europese projecten realiseren, die een bijdrage gaan leveren aan de ontwikkeling van nanoelektronica en embedded systemen.
In het kader van het Innovatieprogramma Point-One heeft de minister in 2007 haar financiële bijdrage als volgt verdeeld: voor haalbaarheidsprojecten 500.000 euro, voor R&D-projecten 6.150.000 euro en voor Europese projecten 5.400.000 euro. Fundamenteel onderzoek wordt vanuit deze middelen niet gesubsidieerd.

SenterNovem en het Innovatieprogramma Point-One organiseren op 18 juli (Den Haag) en op 8 augustus en 29 augustus (beide in Eindhoven) informatiebijeenkomsten voor potentiële aanvragers.

Aanvragen voor projecten kunnen met ingang van 9 juli jongstleden voor R&D-projecten en Europese projecten en met ingang van 23 juli aanstaande voor MKB-haalbaarheidsprojecten ingediend worden bij SenterNovem, het agentschap voor Innovatie en Duurzaamheid van het ministerie van Economische Zaken in Den Haag.
Voor R&D-projecten en voor de Europese projecten is de uiterlijke indieningsdatum 14 september 2007, 18.00 uur. Voor haalbaarheidsprojecten sluit de indiening op 15 november 2007, 18.00 uur.

Achtergrond Point-One
Nanoelektronica en embedded systemen leveren gezamenlijk essentiële bouwstenen voor de toekomstige samenleving. Om de positie van het Nederlandse bedrijfsleven op deze gebieden te behouden en verder uit te bouwen, hebben enkele van de belangrijkste Nederlandse spelers Innovatieprogramma Point-One opgezet. Point-One bestaat één jaar en telt inmiddels 50 deelnemende partijen, waarvan 35 uit het midden- en kleinbedrijf.
Nederland streeft met het innovatieprogramma naar het verzilveren van kansen in de internationale arena. Belangrijke markten op dit gebied zijn de automobielindustrie, medische systemen, luchtvaart, consumentenelektronica en telecommunicatie.

Point-One heeft een Strategische Onderzoeksagenda opgesteld, gebaseerd op de huidige en toekomstige maatschappelijke behoeftes. In het innovatieprogramma is gekozen voor activiteiten op de gebieden Gezondheid, Mobiliteit & Transport, Veiligheid, Communicatie, Educatie & Entertainment, Energie & Milieu. Doelen van Point-One voor eind 2010 zijn:
• omzetstijging van bedrijven die op dit terrein actief zijn met ruim 30% naar 26 miljard euro per jaar;
• 20.000 additionele arbeidsplaatsen gedurende de looptijd van Point-One, waarvan 8.000 hoog kennisintensieve arbeidsplaatsen;
• de huidige bedrijven hebben hun marktpositie versterkt en tientallen nieuwe bedrijven zijn opgestart;
• via een speciaal durfkapitaalfonds zijn miljoenen risicodragend kapitaal beschikbaar gekomen;
• de partners hebben toegang tot grote onderzoeksfaciliteiten;
• het huidige aantal toeleveranciers is met meer dan honderd bedrijven gegroeid;
• de bedrijven en publiek gefinancierde onderzoeksorganisaties in het Point-One ecosysteem beschikken over voldoende gekwalificeerde kenniswerkers en vaklieden.

Het ministerie van Economische Zaken heeft in totaal 151 miljoen euro voor de periode van 2006 – 2011 voor activiteiten rondom Point-One gereserveerd.

Noot voor de redactie. Niet voor publicatie.
Voor voorbeelden van lopende projecten in het kader van Point-One: www.senternovem.nl/pointone/projectgallery

Meer informatie:
Subsidie-mogelijkheden: Peter Stoel, Communicatie SenterNovem, 070 - 3797478
Innovatieprogramma Point-One: Stephan Hoek, Point-One, 040 294 52 52

Voor meer informatie over het innovatiebeleid van het ministerie van Economische Zaken:
Ruud Stevens, persvoorlichter ministerie van Economische Zaken, tel. 070- 379 72 56/06-461 52 406; mail: r.p.stevens@minez.nl