Uitbreiding vrije prijzen

De voorzitter van de Eerste Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20017
2500 EA DEN HAAG

CZ/ TSZ 2783888

11 juli 2007

Bij brief van 21 juni 2007 vraagt u mij duidelijk aan te geven of de derde evaluatie van de diagnosebehandelcombinaties (DBC’s) heeft plaatsgevonden overeenkomstig alle criteria uit de motie-Schouw (Kamerstuk 28994, letter I). Ook geeft u aan dat het u onduidelijk is of het besluit uit het coalitieakkoord om vrije prijsvorming in de ziekenhuiszorg uit te breiden naar 20%, is genomen aan de hand van deze criteria.

Hierbij wil ik bevestigen dat alle criteria uit de motie-Schouw zijn meegenomen in de derde evaluatie. Omdat de onderwerpen uit de voortgangsrapportage van 4 december 2006 (Kamerstuk 29248, nr. 32) grotendeels overlappen met de criteria uit de motie-Schouw, is de evaluatie verwerkt in de motie-Schouw. De criteria betreffen:

  • transparantie (vergroting beschikbaarheid informatie, binnen de instelling, ten behoeve van de patiënt, de zorgverzekeraar en landelijke organisaties),

  • marktwerking/vrije prijsvorming (evenwichtige verdeling marktmacht, voldoende toetredingsmogelijkheden voor nieuwe zorgaanbieders, beschikbaarheid van homogene producten),

  • prestatiebekostiging

  • functioneren DBC systematiek (goede werking kaderregeling AO/IC, goede werking declaratieverkeer/validatiemodule, goede werking privacyoplossing).

De evaluatie toont aan dat op alle criteria positieve ontwikkelingen gaande zijn op de markt, danwel dat aan de criteria is voldaan.

Deze ontwikkeling heeft zich voortgezet in 2007, zoals blijkt uit de “monitor ziekenhuiszorg 2007, analyse van de marktontwikkelingen in 2007”, welke ik u afgelopen week heb toegezonden met mijn brief “waardering voor betere zorg”.
In dit rapport en in de uitvoeringstoets “Op weg naar vrije prijzen” geeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan dat het voor een goede werking van de markt belangrijk is dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars meer vrijheid krijgen om met elkaar te onderhandelen. De introductie van vrije prijsvorming en maatstafconcurrentie moet zich vertalen in een betere kwaliteit en een lagere prijs van de zorg en het geeft een stimulans om nieuwe zorgproducten op de markt te zetten. Hiermee onderbouwt de NZa nogmaals het besluit van de coalitie om het B-segment uit te breiden naar 20% van de ziekenhuiszorg.

Gezien de positieve resultaten van de evaluatie heb ik in overleg met het veld criteria opgesteld voor een selectie van DBCs die in aanmerking voor uitbreiding van het B-segment naar 20% van de ziekenhuiszorg.
Tevens heb ik met het veld afgesproken dat de uitbreiding van het B-segment op basis van objectieve criteria wordt geëvalueerd, alvorens over te gaan tot nog verdere uitbreiding van het B-segment. Aan de Tweede Kamer heb ik toegezegd hen in het najaar te informeren over de evaluatiecriteria van het B-segment.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink