Nieuwe aanpak MVO

Het Nationaal Contact Punt (NCP), het meldpunt voor schendingen van OESO richtlijnen voor verantwoord ondernemen, bestaat vanaf deze zomer uit mr. F. W. Evers in de rol van voorzitter, mr H. Mulder, L. de Waal en prof dr J. Bunders-Aelen.

Alle leden hebben vanuit hun verschillende achtergronden (NGO, bedrijfsleven, vakbond en wetenschap) de nodige ervaring met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De leden van het NCP onderzoeken de meldingen en gaan met het betreffende bedrijf in gesprek. Tot nu toe bestond het NCP uit ambtenaren van betrokken ministeries. Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken wil met de benoeming van bovengenoemde leden de onafhankelijkheid van het NCP waarborgen. Met deze opzet van het Nationaal Contact Punt is Nederland uniek binnen de OESO. Heemskerk heeft hoge verwachtingen van het nieuwe NCP dat nu vanuit een brede expertise, onafhankelijk van de overheid haar werk kan doen. Het nieuwe NCP moet een nieuwe impuls geven aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het NCP is voor een periode van drie jaar ingesteld.

Sinds 2000 hebben alle bij de OESO aangesloten landen een NCP ingesteld. Er is veel kritiek geweest op de werkwijze van NCP’s vooral uit de hoek van NGO’s en vakbewegingen. Deze kritiek was vooral gericht op het al dan niet in behandeling nemen van meldingen en de lengte van de procedures. Met de benoeming van de onafhankelijke experts waarborgt de staatssecretaris een toegankelijke, transparante en onafhankelijke werkwijze van het NCP.

De leden van het Nationaal Contact Punt hebben tot taak om de OESO richtlijnen voor multinationale ondernemingen uit te dragen en meldingen van vermeende schendingen van die richtlijnen te behandelen. De OESO richtlijnen bevatten een aantal beginselen en normen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het gaat hier om onderwerpen zoals kinderarbeid, arbeidsomstandigheden, corruptiebestrijding, consumentenbelangen, milieu, mededinging, belastingen en informatieverstrekking. De richtlijnen zijn niet juridisch bindend maar de multinationals kunnen wel op de naleving van de richtlijnen worden aangesproken. Dit gebeurt via het NCP.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl
Voor journalisten: Judith Thompson-Sepmeijer, persvoorlichter, telefoon
(070) 379 6174, e-mail: C.J.Thompson-Sepmeijer@minez.nl