Interview met minister-president Balkenende over windenergie

Interview met de minister-president bij zijn bezoek aan een windmolenfabriek in Den Helder.

- Meneer Balkenende, we staan hier in een windmolenfabriek, terwijl het klimaat middenin de belangstelling staat. Is windenergie dé oplossing?

Dé oplossing is een heel groot woord want je hebt natuurlijk toch te maken met een enorme behoefte aan energie. En dat betekent dat we ook niet zonder fossiele brandstoffen kunnen. We hebben ook nucleaire energie zelfs in Nederland. Maar je moet wel goed kijken wat je aan nieuwe vormen van energie kunt vinden. Wat kunnen we ermee doen. En daarom vind ik het zo van belang om juist ook de mogelijkheden van windenergie te onderzoeken en gelukkig gebeurt er het nodige. We zijn zojuist op de Noordzee geweest. We hebben daar een paar windmolenparken gezien. Dat is wel iets dat in de toekomst nadrukkelijk een functie zal moeten hebben.

- Er wordt vaak gezegd: windenergie is te duur. Heeft u vandaag iets gehoord waarvan u denkt: dat wordt beter op termijn?

Ik heb vandaag hele goede informatie daarover gekregen. En er wordt ook gezegd als je nu de meer traditionele energiebronnen hebt en je hebt windenergie: hoeveel tijd zal het gaan nemen? Er werd gesproken dat in 2025 het omslagpunt kan worden bereikt dat het echt voordeliger begint te worden. Maar ik kreeg ook te horen dat het wel eens zo zou kunnen zijn dat dat jaartal, afhankelijk van de stand van de techniek, kan worden vervroegd. Met andere woorden, er zijn zat mogelijkheden om het op een andere manier te gaan doen. En dat vind ik ook het boeiende van investeren in technologie, en te kijken wat de ontwikkelingen zijn. Kortom: er zijn heel veel mogelijkheden.