Zalm: 2005 een lastig jaar met een gouden staartje

2005 was een omslagjaar. Er brak economisch herstel door en de overheidsfinanciën verbeterden. Ook kwam een omslag naar uitvoering van beleid. 'Een lastig jaar, maar met een gouden staartje', aldus minister Zalm.

Dit zei minister Zalm (Financiën) bij de aanbieding van het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2005 en de jaarverslagen van de ministeries aan de Tweede Kamer.

Economie
Volgens Zalm was 2005 op economisch gebied 'zeker geen topjaar'. Toch is 'de omslag naar betere tijden duidelijk zichtbaar'. De economische groei trok in de loop van 2005 aan. Het aantal vacatures steeg, het aantal werklozen daalde, de groei trok aan en de consumptie verbeterde. 'En alles wijst erop dat dit herstel zal doorzetten', zei Zalm.

Overheidsfinanciën
Ook de financiële positie van de overheid is in 2005 verbeterd. De overheidsfinanciën ontwikkelden zich gunstiger dan verwacht en bevinden zich, volgens Zalm, 'in een rustiger vaarwater'. Het begrotingstekort is uitgekomen op 0,3% BBP, terwijl een tekort van 2,6% werd verwacht.

Andere resultaten uit het jaarverslag van 2005 zijn:

  • De EMU-schuld komt uit op 52,9% BBP.
  • Het kabinet gaf 1,9 miljard minder uit dan verwacht.
  • De overheidsinkomsten vielen 10,6 miljard hoger uit dan geraamd.
  • Het BBP groeide met 1,1%, terwijl 1,5% werd verwacht. Dit komt vooral door de hogere olieprijs.
  • De inflatie steeg tot 1,7%. Dit is boven de verwachte 1,25%. Ook dit komt door de gestegen olieprijs.
  • De werkloosheid bleef voor het eerst constant, na drie jaar van sterke stijging. Gemiddeld waren er in 2005 483.000 werklozen, tegenover 550.000 verwachte werklozen. Ook het aantal openstaande vacatures nam toe.
  • Het aantal uitkeringen daalde: 18.000 minder WW-uitkeringen; 11.000 minder bijstandsuitkeringen en 61.000 minder arbeidsongschiktheidsuitkeringen.

Beleid
Het kabinet begon in 2005 met de uitvoering van de hervormingsagenda. Van de aangekondigde maatregelen van het kabinet werden de eerste resultaten zichtbaar. Volgens het jaarverslag ligt het kabinet 'op koers' met de uitvoering van het beleid.

Zalm noemde enkele speerpunten van het kabinetsbeleid, zoals de nieuwe zorgverzekeringswet, meer aandacht voor veiligheid, investeren in onderwijs, veranderingen in de sociale zekerheid en terugdringen van de administratieve lasten.

Verantwoordingsdag
Sinds 2001 is het gebruikelijk dat de minister van Financiën op de derde woensdag in mei het Financieel Jaarverslag van het Rijk en de jaarverslagen van de ministeries aan de Tweede Kamer aanbiedt.

Het jaarverslag biedt een verantwoording voor de besteding van het begrotingsgeld en de relatie met geleverde prestaties. Daarnaast wordt verantwoording afgelegd over de rechtmatigheid van de uitgaven en het financiële beheer.

Naast de stukken van het kabinet, rapporteert ook de Algemene Rekenkamer op Verantwoordingsdag over het gevoerde beleid.

Bron

Meer informatie