Ondertekening bestuursakkoord Waterketen
Alleen de uitgesproken tekst geldt.
Dames en heren,
Ik sluit mij graag aan bij minister Cramer. Ook ik ben blij dat we vandaag onze handtekening onder het akkoord hebben gezet. Waterbeheer is teamwork. Dus al hebben we allemaal onze eigen verantwoordelijkheden, als we willen scoren zullen we moeten samenwerken.
Veel problemen vragen om een regionale of lokale benadering. Om maatwerk van mensen die er figuurlijk gesproken bovenop zitten. Dan moet je niet vanuit Den Haag gaan zeggen hoe het moet. Ik vind het dan ook goed dat andere overheden de ruimte hebben om zelf met initiatieven te komen. Een zekere mate van vrijheid kan leiden tot verrassende en innovatieve oplossingen. Ik onderschrijf de bottom-up-benadering dan ook van harte.
Naast afvalwater – waar minister Cramer zojuist over sprak - gaat dit akkoord over de wijze waarop wij in de stad omgaan met de afvoer van het regenwater. Nu komt dat vaak nog in het riool terecht. Het wordt vermengd met het afvalwater van de mensen waarna het wordt gezuiverd door één installatie. Dit ging jarenlang goed, maar langzamerhand is er een probleem ontstaan.
Het aantal huishoudens dat is aangesloten op het riool is de afgelopen decennia fors toegenomen, terwijl de klimaatverandering ertoe leidt dat het steeds vaker en harder regent. De riolen barsten bij zware buien vaak uit hun voegen. Met alle gevolgen van dien. Straten die blank komen te staan, lozing van vuil afvalwater via riooloverstorten. Dit moet echt anders. Bijvoorbeeld door het regenwater apart af te voeren, zodat de riolen en de zuiveringsinstallaties weer kunnen worden benut voor het afvalwater.
Op bescheiden schaal gebeurt dit al. Maar het kan nog veel beter. Dit bestuursakkoord is een stimulans om bij nieuwbouw- en renovatieprojecten vaker te kiezen voor aparte afvoersystemen. Dat brengt niet alleen de doelmatigheidsdoelstellingen dichterbij, het bevordert ook de waterkwaliteit. Zo komen wij ook een stapje dichter bij de doelen van de Kaderrichtlijn Water.
Hier ligt trouwens niet alleen een taak voor de overheid, maar ook voor de mensen zelf. We kunnen allemaal iets doen door zuinig om te gaan met drinkwater, geen schadelijke stoffen door het toilet te spoelen en het water dat via de regenpijp naar beneden komt af te koppelen van het riool. Vooral bij de bouw van nieuwe woningen valt veel winst te halen. Het verschil zit vaak in kleine dingen waar je niet snel over nadenkt. Daarom vind ik het zo belangrijk dat we het waterbewustzijn onder de mensen de komende jaren verder vergroten. Ik ben blij dat ook hier in het bestuurakkoord afspraken over zijn gemaakt.
Dames en heren,
We hadden al een Nationaal Bestuursakkoord Water en nu dus ook een Bestuursakkoord Waterketen. Deze vullen elkaar uitstekend aan. Maar een keten is zo sterk als de zwakste schakel. Laten we daarom alles in het werk stellen ons aan de afspraken te houden. Als we dat doen, weet ik zeker dat we onze doelstellingen halen.
Dank u wel.