In 2008 twintig miljoen extra in de strijd tegen kindermishandeling
Een publiekscampagne, méér scholing van beroepskrachten, een meldcode kindermishandeling en kortere doorlooptijden bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling. Dat is de lijn waarlangs minister André Rouvoet de komende jaren kindermishandeling wil aanpakken. In 2008 trekt hij daar bijna 20 miljoen euro extra voor uit. Rouvoet heeft vandaag zijn Actieplan Aanpak Kindermishandeling naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit actieplan met de titel ‘Kinderen Veilig Thuis’ heeft hij opgesteld naar aanleiding van de uitkomsten van twee onderzoeken die eerder dit jaar verschenen. Daaruit blijkt dat jaarlijks naar schatting ruim honderdduizend kinderen in Nederland worden verwaarloosd of mishandeld. Een groot deel van deze mishandelingen is niet bekend.
Rouvoet wil de strijd aanbinden met kindermishandeling. Hij wil dat kindermishandeling zoveel mogelijk wordt voorkomen. Dat professionals en beroepskrachten het zo snel mogelijk signaleren als het toch gebeurt. Dat er adequaat op wordt gereageerd en de mishandeling zo snel mogelijk stopt. En dat de schadelijke gevolgen voor het kind zoveel mogelijk worden beperkt.
Publiekscampagne
Een periodieke publiekscampagne kindermishandeling moet mensen in de omgeving van kinderen meer bewust maken van de ernstige gevolgen van mishandeling. Vanuit de gedachte dat de samenleving zelf een verantwoordelijkheid heeft voor het uitbannen ervan. De eerste campagne start in 2008.
Rouvoet verwacht dat de campagne leidt tot een toename van het aantal meldingen bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling en de Raad voor de Kinderbescherming. Voor een adequate afhandeling van deze extra meldingen bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling trekt hij in 2008 9 miljoen euro extra uit. Omdat de Raad voor de Kinderbescherming dan ook meer kinderen in behandeling neemt, is voor deze instelling 6,3 miljoen extra beschikbaar. Dit jaar krijgen beide eenmalig 5 miljoen euro extra.
Coördinatie
Verder zet Rouvoet erop in dat alle instellingen die in een bepaalde regio met kinderen werken, kindermishandeling gecoördineerd aanpakken. Dat zijn instellingen en organisaties als Bureau Jeugdzorg, GGD’s, basisscholen én gemeenten. De afgelopen jaren bleek deze werkwijze in vier proefregio’s doeltreffend. De betrokken professionals en vrijwilligers in de proefregio’s hebben via deskundigheidsbevordering geleerd om signalen van kindermishandeling te herkennen en om beter samen te werken.
Bij kindermishandeling of het vermoeden ervan melden ze dit met behulp van een meldcode. Beroepskrachten en vrijwilligers delen vanuit de verschillende instellingen informatie over risicokinderen. Hen wordt ook duidelijk gemaakt dat privacywetgeving geen belemmering is. Rouvoet wil dat deze succesvolle aanpak binnen heel Nederland wordt ingevoerd. Het Nederlands Jeugdinstituut gaat dat tussen 2008 en 2011 ondersteunen. Daarvoor komt volgend jaar 4,5 miljoen euro beschikbaar.