Mijnendienst viert 100ste verjaardag
De mijnendienst van de Koninklijke Marine viert vandaag haar 100-jarig bestaan. Wat begon met het leggen, heeft zich in een eeuw tijd ontwikkeld tot het met hoogwaardige techniek ruimen van de explosieven onder water. Momenteel liggen tien mijnenjagers van de Alkmaar-klasse klaar voor het jachtwerk vanuit hun thuishaven in Den Helder.
Eén van Nederlands mijnenjagers neemt permanent deel aan het mijnenbestrijdingsbestand van de NAVO. Tot voor kort was dat de Hr.Ms. Makkum.
Dit schip vormt een illustratief voorbeeld van de huidige inzet van mijnenjagers. Enkele weken geleden keerde de mijnenjager terug in de marinehaven van Den Helder. Vanaf medio januari vormde het de Nederlandse maritieme bijdrage aan de snel inzetbare NATO Response Force 9. Daarvoor werd ze in 2006 al toegevoegd aan de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1).
In het multinationale vlootverband van de SNMCMG1 draaide Hr.Ms. Makkum mee in een intensief programma. Naast oefeningen in de mijnenjacht verrichten ze ook echte ruimingen, zoals in maart nog voor de kust van Nederland tijdens operatie ´Beneficial Cooperation´.
Bij die inzet werden vooral vliegtuigbommen en mijnen geruimd die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Noordzee zijn gedropt. Naast Nederland maakten ook België, Denemarken, Duitsland, Letland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk deel uit van de Standing Naval Mine Countermeasures Group 1, die opereert in een gebied dat zich uitstrekt van het noorden van Noorwegen tot de Middellandse Zee en van de Ierse Zee tot aan de Baltische Zee. Sinds 1998 opereert het vlootverband ook in de kustwateren van Noord-Amerika en IJsland.
Meer informatie over de geschiedenis van de mijnendienst leest u op pagina 6 en 7 van Defensiekrant nr. 25.