Toespraak bij het openen van de nieuwe onderzoekslocatie van Wageningen UR Glastuinbouw
Toespraak van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mevrouw G. Verburg, bij het openen van de nieuwe onderzoekslocatie van Wageningen UR Glastuinbouw, 28 juni 2007
Dames en heren, Zometeen, na mijn speech, ga ik deze gloednieuwe onderzoeksfaciliteit openen. Met een startschot. En ik ben er nog niet helemaal uit of dat nu zo’n goed idee is. Ik bedoel, met al dat glas..……………………
We staan hier in een glazen variant van de Tempel der Wijsheid. Het enige wat ik nog mis zijn de zeven zuilen, maar voor de rest is deze locatie helemaal ingericht en toegerust op het ontwikkelen en uitdragen van kennis.
En u weet, kennis is macht. Kennis is de olie in het motorblok Nederland. Onze welvaart hangt steeds meer af van de mate waarin we onze kennis verder ontwikkelen en tegelijkertijd succesvol gebruiken.
Dat geldt natuurlijk ook voor de glastuinbouw. Nieuwe en slimme vindingen zijn onontbeerlijk voor de innovatieve, marktgerichte sector die de glastuinbouw zo graag wil zijn. ….. en eigenlijk al is.
Ik heb inmiddels rond kunnen kijken in de glastuinbouwsector en ik heb met een flink aantal mensen in de sector kennisgemaakt.
Die kennismaking is mij goed bevallen. De mensen in de sector zijn gedreven, vol energie en voortdurend op zoek naar uitdagingen. En dat niet alleen voor een goedbelegde boterham; niet alleen voor de Profit. Ook Planet en People, ook de duurzame toekomst staat hoog op de prioriteitenlijstjes.
Om die duurzame toekomst veilig te stellen, zet u uw innovatief vermogen in. Uw indrukwekkende innovatieve vermogen, mag ik wel zeggen. Want u bent koploper. Het slimste jongetje van de Nederlandse…..nee, zelfs van de Europese klas. Maar zoals u weet, is koploper blijven oneindig veel moeilijker dan koploper worden. Blijf dus scherp. Blijf alert.
Dat zeg ik met name ook omdat de sector aan de vooravond staat van grote veranderingen. Wat dacht u van vragen als: - Hoe kan de sector de belasting van het klimaat verminderen – dus loskomen van fossiele energie – en de reststromen van anderen meer benutten, zoals CO2? - Hoe komen we tot een emissieloos productiesysteem als het gaat om water en lucht?
Op dat soort van lange-termijn vraagstukken worden niet alleen antwoorden verwacht, maar ook praktisch toepasbare oplossingen gevraagd.
En daarmee beland ik weer bij deze nieuwe onderzoeksfaciliteit. Ik hoop natuurlijk dat deze faciliteit – en daarmee WUR Glastuinbouw - creatief en baanbrekend denken zal stimuleren.
Natuurlijk om die lange-termijn vraagstukken te lijf te gaan, maar ook om – samen met de mensen uit het veld - oplossingen te vinden voor de vragen die hier, nu, dicht bij huis spelen, maar ook over de grenzen heen.
Ik geef u een voorbeeld. Zoals u weet heeft de tuinbouw een inovatie-agenda opgesteld onder de naam Flowers & Food. Voor een deel loopt die agenda al: denk aan het Topinstituut Groene Genetica. Denk aan ‘De kas als energiebron’. Als u hier straks rondloopt zult u die thema’s ongetwijfeld tegenkomen.
Op onderdelen echter wordt er nog stevig gesleuteld aan die innovatieagenda. Eén van die onderdelen is bijvoorbeeld het programma ‘Winnen aan Waarde. Tot mijn grote plezier is WUR Glastuinbouw daar erg goed op ingesprongen en heeft volop ideeën aangedragen.
LNV bekijkt dat programma nu samen met het ministerie van Economische Zaken. En beoordeelt het met name op de combinatie van verduurzaming van de productie en versteviging van de concurrentiekracht.
Dames en heren, Ik sprak net mijn hoop uit dat deze faciliteit creatief en baanbrekend denken zal gaan stimuleren.
Maar bovenal verwacht ik dat dit onderzoekscomplex praktisch toepasbare zaken voor de ondernemer in de glastuinbouw zal ontwikkelen. Een aantal mooie voorbeelden daarvan is hier vandaag te zien. Bijvoorbeeld het telen in de nieuwe generatie kassen; de gesloten of semi-gesloten kas. En het pionierswerk op het gebied van gewasbescherming en automatisering.
Ik stel voor om dat eens te gaan bekijken. Ik wens de medewerkers van Wageningen UR Glastuinbouw veel werkplezier toe in dit kennis- en onderzoekscomplex. Ik hoop op baanbrekend werk. Ik hoop op tot de verbeelding sprekende resultaten. Die maken dat het gehele tuinbouwcluster concurrerend blijft en nog duurzamer wordt. Want niet alleen mijn ogen, maar ook die van veel maatschappelijke betrokkenen zijn op u gericht.
Dames en heren, U bent koploper. Bouw die koploperspositie verder uit, maar niet zonder peloton. Werk zo open als dit gebouw, wees laagdrempelig, gebruik kennis, en werf nieuwe mensen voor de groene sector.