Presentatie onderzoek 'De economische kracht van agrofood in Nederland'

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) neemt op maandag 2 juli 2007 het onderzoek 'De economische kracht van agrofood in Nederland' in ontvangst.

Het ministerie van LNV heeft in september vorig jaar Rijksuniversiteit Groningen (RuG) opdracht gegeven onderzoek te doen naar wat de Nederlandse agrofoodketen zo succesvol maakt. Het gaat hierbij om het landbouw- en voedingscluster en om zowel de primaire als verwerkende en toeleverende sector.

In het onderzoek worden de volgende productgroepen in detail onderzocht: snijbloemen, mosselen, aardappelen, cacao, varkens, veterinaire vaccins, en bier. Het onderzoek is uitgevoerd door Hendrik Snijders (projectleider), Hein Vrolijk en Dany Jacobs van RuG.

'De economische kracht van agrofood in Nederland' is een vervolgonderzoek op de Porter-analyse uit 2005. In de Porter-analyse van RuG, ook uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV, zijn de 100 Nederlandse productgroepen met het grootste aandeel op de wereldexportmarkt gedefinieerd. De helft van de 100 productgroepen was in 2003 afkomstig uit het agrofoodcluster.

Bijlagen