Hoofdlijnen defensiebeleid aangeboden
Defensie wil meer aandacht voor logistiek, inlichtingen, zelfbescherming, informatiesystemen en bevelvoering. Om dit te bereiken wordt onder andere het aantal gevechtstanks, pantserhouwitsers en F-16's teruggebracht. Ook worden projecten geschrapt of vertraagd. Dat staat in de Hoofdlijnennotitie Defensie die vandaag aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.
Afgelopen vrijdag ging de ministerraad akkoord met de maatregelen uit de hoofdlijnennotitie die geld moeten vrijmaken voor de operationele knelpunten binnen de krijgsmacht.
De belangrijkste doelstellingen van het personeelsbeleid in de komende jaren zijn: de verdere vergroting van de inzetbaarheid van de krijgsmacht en de verlichting van de werkdruk van personeel waarop de laatste jaren een soms onevenredig zwaar beroep is gedaan. Tegen deze achtergrond zal de vermindering van operationele middelen die in deze brief aan de orde zijn, niet gepaard gaan met het ontslag van het betrokken personeel. Integendeel, de vrijkomende personele capaciteit, burgers en militairen, zal worden benut om problemen elders in de organisatie, in het bijzonder de ondersteuning, te verlichten. De doelmatigheidsmaatregelen die de komende jaren worden getroffen zullen evenmin tot gedwongen ontslagen leiden
Om de taken in en buiten Nederland goed te kunnen blijven uitvoeren, wil Defensie eerst bestaande, structurele problemen oplossen.
Met de maatregelen komt Defensie tevens tegemoet aan de wens van de NAVO, namelijk het concentreren op de meest waarschijnlijke scenario's.
Vanaf 2003 heeft de krijgsmacht al een ingrijpende verandering doorgemaakt. De staven zijn verkleind, kazernes en vliegbases en andere infrastructuur zijn afgestoten en de hoeveelheid belangrijke wapensystemen is verminderd. Ondanks al deze aanpassingen zijn de operationele taken doorgegaan. Defensie voerde veeleisende missies uit buiten Nederland, maar ook in eigen land.
Met Prinsjesdag wordt de Defensiebegroting voor 2008 gepresenteerd. Daarin staat meer in detail het voornemen voor de toekomst van Defensie.