Landelijke aansturing Rijksvaccinatieprogramma en Hielprikscreening
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
PG/ZP-2.781.580
28 juni 2007
In 2004 heeft mijn voorganger u geïnformeerd over de maatregelen om de infectieziektebestrijding te verbeteren en beter te organiseren . Een van de onderdelen daarbij was het voornemen om het Rijksvaccinatieprogramma centraal aan te laten sturen door het RIVM/Centrum Infectieziektebestrijding (CIb). Daarmee zou de kwaliteit en de uniformiteit van het programma beter gewaarborgd kunnen worden.
Voorts bent u in 2006 geïnformeerd over het besluit de taken van de entadministraties en de Landelijke Vereniging van Entadministraties (LVE) onder te brengen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De Rijksoverheid zorgt al jaren voor de vaccinatie van kinderen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Bij de uitvoering van dit programma hebben de 9 entadministraties een rol. Zij zijn verantwoordelijk voor de regionale coördinatie en de directe aansturing van de uitvoerende organisaties. De uitvoering vindt plaats door thuiszorgorganisaties en GGD’en.
Sinds 2004 heeft het RIVM de verantwoordelijkheid voor de voorlichting over het RVP en al eerder voor de afhandeling van vragen en meldingen van bijwerkingen. Verder toetst het RIVM de effectiviteit van het RVP, onder andere door epidemiologisch onderzoek en zorgt het voor de veiligheidsbewaking. Sinds 1 februari 2005 zijn deze taken van het RIVM ondergebracht bij het Cib, het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.
Reden voor het onderbrengen van de Entadministraties bij het RIVM/Cib was onder meer om mede een adequaat antwoord te geven op de rapportage van de IGZ uit 2005 ‘Het Rijksvaccinatieprogramma voor de jongste leeftijdgroepen: de uitvoering kan nog beter, de bewaking moet beter’. Daarin werd geadviseerd om meer duidelijkheid over taken en verantwoordelijkheden van de bij het Rijksvaccinatieprogramma betrokken organisaties te geven en een eenduidige en betere aansturing van de uitvoering van het RVP vanuit de overheid te bewerkstelligen.
Eerder nam mijn voorganger al het advies van de inspectie op deze punten over. Ik wil dit nu verder afronden zodat de minister van VWS zorg draagt voor:
de directe aansturing van de uitvoerende organisaties door het Rijk voor een goede kwaliteit en uniforme uitvoering van het RVP, en;
een robuuste landelijke organisatie van het RVP, die in staat is flexibel te reageren op de ontwikkelingen die zich in de toekomst (kunnen) voordoen.
Dit sluit aan bij de nationale en internationale ontwikkelingen op het terrein van de infectieziektebestrijding. De voorlichting over het RVP is vanaf 2004 vernieuwd en onder regie gebracht van het RIVM/Cib.
Het doel van de overgang van de taken van de Entadministraties is de hoge vaccinatiegraad in Nederland in de toekomst te behouden.
De entadministraties zijn ook betrokken bij de uitvoering van de hielprikscreening en pré- en postnatale screening. De landelijke regie hiervan is reeds per 1 januari 2006 ondergebracht bij het RIVM.
Met de overgang van de entadministraties komt ook de regionale coördinatie van de uitvoering in handen van het RIVM/Cib. Daarmee komen dus zowel landelijke regie als regionale coördinatie van de uitvoering van RVP, hielprikscreening en pré- en postnatale screening in een hand.
Omdat ik hiervoor direct verantwoordelijk ben, wil ik de betreffende regietaken bij een VWS agentschap leggen en daarmee de differentiatie in nationale regie vereenvoudigen, en tevens tegemoet komen aan de aanbevelingen van de IGZ in 2005.
Het RIVM is vorig jaar op verzoek van mijn voorganger gestart met de voorbereidingen om de taken en het personeel van de entadministraties en de LVE over te nemen. Er heeft nauwe samenwerking plaatsgevonden tussen VWS, het RIVM, de LVE en de betrokken organisaties van de entadministraties. Er werd gestreefd naar overname van alle taken en personeel door het RIVM per 1 januari 2007.
Met de komst van het nieuwe kabinet en de aankondiging van de bezuinigingen, is in januari jl. besloten de voorbereidingen voor de overgang van de LVE en de entadministraties op te schorten. Dat betekent dat de overgang niet per 1 januari 2007 is geëffectueerd.
Ik heb vandaag besloten het RIVM opdracht te geven de voorbereidingen weer op te pakken gezien het feit dat de overheidstaakstelling bij coalitieakkoord is geadresseerd. De onderhandelingen over het sociaal plan zullen ter hand worden genomen. Ik streef er naar om in goed overleg met de LVE en de entadministraties de overgang van taken en personeel per 1 januari 2008 te realiseren.
De relevante werkzaamheden van de LVE en entadministraties zullen dus vanaf overgang onderdeel uitmaken van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM. Bij de start van het CIb in 2004 is met deze toekomstige taken al rekening gehouden. Dit is destijds ook gecommuniceerd naar Uw Kamer .
Het RIVM zal met de LVE de structuur van de entadministraties terugbrengen van 9 naar 5 regio’s. Deze beweging, die aansluit bij de bovenregionale samenwerking van publieke gezondheidsdiensten, evenals de verdere benutting van ICT bij de entadministraties, maakt de organisatie efficiënter en op de toekomstige taak toegerust om de hoge vaccinatiegraad te behouden.
De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
dr. A. Klink