9,2 miljoen voor kennisuitwisseling in groen onderwijs
Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) stelt 9,2 miljoen euro beschikbaar voor scholen in het groene onderwijs om onderwerpen als voeding, natuur, en landbouw meer aandacht te geven. De minister hecht veel waarde aan de uitwisseling van kennis tussen het groene onderwijs, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, publieke kennisinstellingen en de overheid. Scholen in het groen onderwijs kunnen tot en met 15 juli 2007 programma’s en projecten indienen. Dit is vastgelegd in het vandaag gepubliceerde Openstellingsbesluit innovatie groen onderwijs 2007.
De groene scholen krijgen hiermee extra mogelijkheden om ervaringen en kennis te delen met de praktijk. Scholen kunnen programma’s en projecten aanleveren die gaan over een breed scala van onderwerpen: van voeding & gezondheid tot dierenwelzijn; van maatschappelijke stages tot melkveehouderijen; en van agrologistiek tot ondernemerschap. Daarmee krijgen studenten in het groen onderwijs toegang tot bestaande en nieuwe netwerken van onderzoek en praktijk. Zo kunnen ze projecten bij bedrijven doen, kunnen docenten praktijkproblemen van bedrijven uitwerken in de klas of komen er bijvoorbeeld gastdocenten uit het bedrijfsleven.
Gelijktijdig met dit openstellingsbesluit wordt een nieuw subsidiekader ingevoerd voor kennisverspreiding via het groene onderwijs. Dit kader sluit aan bij de afspraken die zijn gemaakt in het kabinet over de versterking van de relatie tussen praktijk, wetenschap en beroepsonderwijs. Het groen onderwijs kan hierin voorzien door nauw samen te werken met het bedrijfsleven en het onderzoek bij het ontwikkelen van praktijkgerichte werk- en leerarrangementen. Daarom wordt gewerkt aan het opzetten van een landelijk dekkend netwerk van kenniscentra met het kennissysteem (groen onderwijs en Wageningen UR) als publieke kern.