'Niet meer praten over het vertrouwen in de politiek'

vertrouweninpolitiek.jpg

De enige reden die Paul Dekker van het SCP in bijgaande uiteenzetting nog kan bedenken om de steeds terugkerende enquêtevraag over Vertrouwen in de Politiek te handhaven is dat het weglaten van die vraag misschien wantrouwen zou wekken!

Om methodologische redenen zou Dekker echter het liefst van dat hele begrip vertrouwen af willen. De vraag naar "Vertrouwen in de politiek of in de regering" is namelijk zo dubbelzinnig dat je er eigenlijk niets mee kan. Als je mensen vraagt naar hun vertrouwen in de regering zal de één denken aan het beleid waar hij al dan niet tevreden mee is, een ander aan de stijl en het gedrag van de politici.

Een derde zal misschien meer algemeen maatschappelijk onbehagen (fatsoen op straat, solidariteit tussen mensen, economische conjunctuur) projecteren op een dergelijke vraag. Kortom, waardeloos om conclusies aan te verbinden. En zeker geen reden om zoveel ophef te veroorzaken als de laatste jaren toen de scores plotseling tot een voor Nederland historisch dieptepunt daalden. Dit bracht een ware schokgolf teweeg in Den Haag. De kranten stonden weer wekenlang vol over De Kloof, die met deze cijfers wetenschappelijk was vastgesteld.

Burgers belagen een minister met lritische vragen

Dit herhaalde zich toen in 2005 het referendum over de Europese Grondwet een groot verschil tussen de stemming onder het volk en de Haagse politiek aan het licht bracht. Eind 2005 werd de Nationale Conventie in het leven geroepen, speciaal om voorstellen te bedenken ter versterking van het vertrouwen tussen burger en politiek. Allemaal voor niets? Dat niet, want de Conventie, die zelf ook niet goed uit de voeten kon met het begrip vertrouwen, vond genoeg aanknopingspunten voor verbetering van het politiek systeem.

Maar door de schommeling van de vertrouwensgrafieken moeten we ons maar niet meer op stang laten jagen. Zo stelt nu dus de expert van het SCP zelf. Als je de 'vertrouwenskwestie' iets anders formuleert, en het hebt over politiek cynisme, blijkt uit een boekje van dezelfde Paul Dekker dat Nederland in internationale vergelijking heel positief uit de bus komt.

Als we iets willen weten over de zielenroerselen van de Nederlanders, kunnen we voortaan beter vragen naar tevredenheid of nog specifiekere oordelen van mensen over bepaalde aspecten van bestuur en politiek.