Antwoorden op kamervragen van Agema over ondervoeding in de zorg
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
CZ-K-U-2775784
25 juni 2007
Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Agema over ondervoeding in de zorg (2060716950).
Vraag 1
Kent u het bericht 1) dat één op de drie mensen, die afhankelijk zijn van zorg, ondervoed is?
Antwoord 1
Ja.
Vraag 2
Is het waar dat ondervoeding bij slechts de helft van de patiënten herkend en behandeld wordt? Zo ja, hoe gaat u ervoor zorgen dat ondervoeding altijd en tijdig herkend en behandeld wordt? Zo neen, wat zijn de juiste gegevens?
Vraag 3
Wat gaat u ondernemen om aan deze verschrikkelijke wantoestand een einde te maken?
Antwoord 2 en 3
Onderzoeksgegevens vanuit ondermeer het VU Medisch Centrum en vanuit de pilot “wie beter eet wordt sneller beter” (dat onderdeel uitmaakte van het programma Sneller Beter) hebben de afgelopen 2 jaar meer inzicht verschaft in de omvang van dit probleem en tevens duidelijk gemaakt op welke wijze dit probleem zou kunnen worden aangepakt. Binnen Sneller Beter loopt momenteel een vervolgproject, waarbij met een groter aantal deelnemende ziekenhuizen ervaring wordt opgedaan, zowel bij klinische opname als in de poliklinische setting. Alle kennis van dit project, de gebruikte screenings-vragenlijsten en overige ondersteunende instrumenten, staan op de site www.snellerbeter.nl.
De Inspectie voor de gezondheidszorg IGZ is voornemens in de rapportage 2007 over de prestaties van ziekenhuizen de indicator over ondervoeding op te nemen.
Verder heb ik op 12 juni samen met de IGZ en in samenspraak met de koepels van medisch specialisten, verpleegkundigen en ziekenhuizen het programma ‘voorkom schade, werk veilig’ aangekondigd, dat in januari 2008 van start gaat. Een van de daarin beschreven interventies is de risico inventarisatie bij opname van (vooral) oudere patiënten. Screening op ondervoeding is een van de elementen die van deze risico-inventarisatie onderdeel uitmaakt. Invoering van deze veiligheidsverhogende interventies is niet vrijblijvend en zal door de IGZ ook nauwlettend worden gevolgd.
1) BN/De Stem, ‘Ondervoeding is nijpend probleem in de zorg’, 31 mei 2007