Speech Jaarcongres van de Kamers van Koophandel
Speech drs. F. Heemskerk, staatssecretaris van Economische Zaken, t.g.v. het jaarcongres van de Kamers van Koophandel, 14 juni in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag.
Dames en heren, ondernemers, werknemers,vertegenwoordigers van het bedrijfsleven,
Goed dat u gekomen bent. U heeft uitstekend in de gaten waar uw belangen liggen, waar u moet zijn voor advies en informatie en hoe u kan bijdragen aan de versterking van de nationale en regionale economie. Uw aanwezigheid bevestigt dat de kamers midden in de samenleving staan. Ik heb dat ook gemerkt tijdens mijn bezoeken in het land. Onlangs nog bij een thema-avond bedrijfsoverdrachten. Waar een grote groep ondernemers aanwezig was om te spreken en elkaars ervaringen uit te wisselen over bedrijfsoverdrachten. Wat me vooral opviel waren de betrokkenheid en de deskundigheid van de kamermedewerkers.
Een nieuwe Handelsregisterwet, een nationale agenda, nieuwe lijnen voor regiostimulering, van 21 naar 12 kamers, kleinere besturen, een wettelijke grondslag voor de onderlinge samenwerking, toezicht dat is aangepast aan de huidige inzichten. Dat is, dames en heren, in het kort het toekomstige kader voor de Kamers van Koophandel. De behandeling in de Tweede Kamer is achter de rug, 26 juni is het de beurt aan de Eerste Kamer.
Mijn complimenten voor uw constructieve opstelling en deskundige bijdragen. We hebben gezamenlijk veel werk verzet, met als resultaat een bouwwerk waar we trots op mogen zijn. En dat moeten we laten zien ook, u en ik. Want uw positie is niet vanzelfsprekend. Het licht staat op oranje. De legitimiteit van de kamers staat ter discussie. Drie jaar geleden stonden we op een kruispunt, nu staan we op het punt dat kruispunt definitief over te steken.
Kritiek uit de politiek
De nationale politiek is kritisch. Dat geldt vooral voor de VVD, die 'met tegenzin' met het wetsvoorstel instemde. Een citaat: “Omdat er toch sprake is van een klein aantal verbeteringen, zullen wij met de grootst mogelijke teleurstelling en tegenzin toch voor het wetsontwerp stemmen.” Interessante formulering. Opvallend is dat juist de VVD zo kritisch is. Deze opstelling zegt iets over het beeld dat bestaat bij ondernemers. En daar hebben we rekening mee te houden. De kamers scoren hoog op klanttevredenheid, maar ook ik ontmoet ondernemers die kritisch zijn.
Ook het CDA heeft tijdens de wetsbehandeling kritische kanttekeningen geplaatst. Ik citeer: “[….] Zorg ervoor dat het draagvlak, ook onder de heffingsplichtigen, in de komende periode nog groter wordt. In de tweede plaats zouden de besturen van de kamers van koophandel echt moeten besturen. De bestuurderstaak moet los komen te staan van de vertegenwoordigende taak en wij vinden ook dat de kamers van koophandel ervoor moeten zorgen dat het draagvlak wordt vergroot onder de ongeorganiseerde ondernemers.” [einde citaat]
Dames en heren. U moet de komende tijd uw meerwaarde voor het bedrijfsleven nog meer laten zien. Het is zaak stevig door te pakken, op weg naar een nieuwe toekomst. De nieuwe wettelijke kaders, onze gezamenlijke kaders, bieden gelukkig een stevige basis. Kleinere besturen en minder regio’s. Meer samenwerking. Het zijn goede uitgangspunten voor een slagvaardige en daadkrachtige manier van besturen.
Maar er is ook een ander type bestuur nodig, een bestuur dat brede lagen in het bedrijfsleven aanspreekt. Ook de minder georganiseerde sectoren. Ik denk aan zelfstandigen zonder personeel –al jaren een groeiende groep-, aan innovatieve ondernemingen, allochtone ondernemers, vrouwen, jongeren. Om het directer uit te drukken: ik denk niet alleen aan heren van boven de 50. En nu weet ik wel dat het zo zwart wit niet meer is. Maar, het kan beter.
Er liggen ook uitdagingen in het verschiet wat betreft de digitale dienstverlening, waaraan grote behoefte is. U doet goed werk, maar er is meer nodig. Met name op het terrein van het nieuwe Handelsregister, de sleutel voor verdere digitale dienstverlening. Ik verwacht er veel van.
Onderwerpen voor de nationale agenda
Dames en heren, vandaag -14 juni- wordt het beleidsprogramma van het kabinet gepresenteerd. Centraal thema is ondernemerschap. Drie belangrijke aspecten die daarbij een rol spelen zijn veilig ondernemen, MVO en onderwijs en ondernemerschap. Het is goed om te zien dat ook u deze onderwerpen vandaag op de agenda heeft staan. Want ik zie zeker mogelijkheden voor uw kamers, op al deze terreinen, regionaal én nationaal. Het zijn uitstekende thema’s voor uw nationale agenda.
Het vergroten van de veiligheid. U kunt ondernemers in de regio bewuster maken van de risico’s en van mogelijke oplossingen. U kunt met de lokale politiek en het bedrijfsleven werken aan een lokale en op maat gesneden aanpak. Een mooi initiatief is uw veiligheidsscan, waarmee bedrijven een eerste indruk kunnen krijgen van de veiligheidsrisico’s.
Voor MVO zijn begeleiding bij de eerste stappen en een regionale aanpak essentieel. Vooral MKB en grootbedrijven hebben daar behoefte aan. Denkt u aan websites met best practices, prijsvragen, toolkits, scans en toetsen. Als ik u een tip mag geven: blijf vooral de samenwerking zoeken met MVO Nederland, de provincies en brancheorganisaties. De meeste ondernemers vinden het interessant om vanuit andere branches geïnformeerd en geïnspireerd te worden. U kunt daarbij een sleutelrol vervullen.
Voor onderwijs en ondernemerschap geldt dat we de ondernemersgeest in jonge mensen moeten wakker schudden. Door bijeenkomsten voor scholieren te organiseren, door voorlichting te geven, door initiatieven uit de samenleving verder te verspreiden. Zoals met Kids in Bizz is gebeurd. Een mooi voorbeeld is ook het computerprogramma dat Groningen heeft laten ontwikkelen. Leerlingen van het MBO en VMBO maken spelenderwijs kennis met het ondernemerschap. Ze kruipen in de huid van een starter en maken kennis met bedrijven en instanties die relevant zijn in de aanloopfase.
Dames en Heren,
Zoals u ziet zijn er goede perspectieven op samenwerking. Een samenwerking waaraan ook de andere partners van de kamers, werkgevers en werknemers, aan willen en moeten bijdragen. Alleen dan bereiken we ons gezamenlijk doel: een Kamer van Koophandel als ondersteuner van de regionale economie en als ontmoetingspunt en vraagbaak voor de ondernemers.
Het is zaak dat u ook op nationaal niveau uw toegevoegde waarde toont, laat zien wat u waard bent. De nationale agenda is daar een prachtig middel voor. Aan de Tweede Kamer is toegezegd dat de nieuwe wet na twee jaar wordt geëvalueerd. Ik hoop dat in het kamerdebat dat dan volgt, het licht op groen staat! U heeft twee jaar om te laten zien dat u onmisbaar bent. Want dat bent u.
Dank u.