Rol voor telersverenigingen groenten en fruit versterkt
De Europese Raad van Landbouwministers heeft een akkoord gesloten over de hervorming van de gemeenschappelijke marktordening voor groenten en fruit. Hierdoor moet de Europese sector marktgerichter, duurzamer en concurrerender worden. Centraal hierin staat het versterken van de rol van de telersverenigingen.
Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is verheugd over het besluit omdat het concurrentievermogen van de sector hiermee sterk verbetert. Met dit akkoord worden duurzame productiemethoden bevorderd, wordt handelsverstorende steun aan de productie van groenten en fruit binnen vier jaar afgeschaft, en worden overheidsinterventie (zoals het opkopen van overschotten) en exportsubsidies afgeschaft. Verder komen er maatregelen om de administratieve lasten te verminderen en de consumptie van groenten en fruit, vooral onder jongeren, te verhogen.
Nederland heeft sterk ingezet op het verder versterken van de rol van telersverenigingen in de groenten- en fruitsector. Deze verenigingen kunnen met financiële steun van de Europese Unie activiteiten ontplooien op het gebied van milieu, kwaliteit, biologische productie, energiebesparing en reductie van CO⊃2;-uitstoot, marketing, promotie en productinnovaties. Verburg verwacht dat telersverenigingen dit jaar ongeveer 80 miljoen euro uit Brussel kunnen ontvangen voor dergelijke activiteiten. Dit op voorwaarde dat zij hetzelfde bedrag bijleggen. In Nederland wordt ongeveer 90% van de groenten- en fruitproductie via telersverenigingen afgezet. De gemaakte afspraken pakken daarom bijzonder gunstig uit voor Nederland en verdere groei van de Europese bijdrage is te verwachten.
De Landbouwministers hebben afgesproken dat het stelsel van handelsnormen voor verse groenten en fruit wordt vereenvoudigd. Verburg wist te voorkomen dat er nieuwe handelsnormen voor consumptieaardappelen worden geïntroduceerd. Daarmee is onnodige extra bureaucratie voorkomen.
Uiterlijk in 2011 wordt de steun voor de verwerking van groenten en fruit afgeschaft en omgezet in inkomenssteun. Tegelijkertijd is besloten om de AGF-bepaling, die bepaalt dat arealen waarop aardappelen, groenten en fruit worden geteeld niet in aanmerking komen voor inkomenssteun, af te schaffen. Op aandrang van Nederland heeft de Raad besloten dat lidstaten die dat willen deze bepaling nog gedurende een overgangsperiode van drie jaar kunnen blijven toepassen.
De Raad heeft de Europese Commissie gevraagd om op korte termijn met concrete voorstellen te komen voor de introductie van een Europees schoolfruitprogramma. Europees Landbouwcommissaris Fischer Boel heeft dat verzoek omarmd.
De ministers hebben verder besloten dat er geen afzonderlijk Europees crisisfonds komt. Crisismaatregelen moeten door de telersverenigingen worden uitgevoerd met medefinanciering door Brussel.
Tijdens deze Landbouw- en Visserijraad in Luxemburg is ook besloten om te komen tot één gemeenschappelijke marktordening. In deze marktordening is een groot aantal oude regelingen zoals de handelsnormen voor bloembollen en snijbloemen uit 1968 afgeschaft. 21 Marktordeningen zijn samengevoegd tot één. Dit leidt tot een sterkere vereenvoudiging van de Europese regelgeving.