Van der Hoeven laat groepsverbod energiebedrijven ingaan

Netwerkbedrijven en handels- en/of productiebedrijven in de energiesector zullen niet langer onderdeel van één bedrijf mogen zijn Dit schrijft minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken in een brief aan de Tweede en Eerste Kamer.

Het groepsverbod, waardoor netbeheerders en producenten/handelaren in energie geen deel meer mogen uitmaken van één bedrijf, treedt per 1 augustus 2007 in werking. Na inwerkingtreding van dit artikel in de wet hebben de bedrijven twee en een half jaar de tijd om het onafhankelijke netbeheer te effectueren.

Minister Van der Hoeven baseert haar besluit op een trend die in haar ogen zichtbaar is geworden sinds het aannemen van de motie Doek/Sylvester c.s. in de Eerste Kamer in november 2006, waarin de inwerkingtreding van het groepsverbod van de Wet Onafhankelijk Netbeheer werd gekoppeld aan het in gevaar komen van het publieke en onafhankelijke netbeheer. De minister wijst erop dat bedrijven onmiskenbaar een (internationale) strategie ontwikkelen op hun commerciële activiteiten, waarvan de netten integraal onderdeel uitmaken. Geïntegreerde bedrijfsvoering betekent dat de aansturing van het netwerk onderdeel is van bredere strategische en commerciële afwegingen. Het belang van publiek en onafhankelijk netbeheer concurreert dan met andere belangen. Juist vanwege de groepsstructuur kunnen schulden van groepsmaatschappijen leiden tot een beroep op de dividendstroom van de netbeheerder. Het risico op de netten kan dus niet worden uitgesloten. De minister wil negatieve invloeden van commerciële activiteiten op het netbeheer nu tegengaan onder het motto: voorkomen is beter dan genezen.
Van der Hoeven spreekt in haar Kamerbrief ook uit dat ze de netbeheerder ten principale ziet als een publieke ondernemer en de opbrengst van de netten als publieke middelen.

Met haar brief stuurt de minister ook het Koninklijk Besluit waarmee de inwerkingtreding van het wetsartikel ten aanzien van het groepsverbod bij de beide Kamers wordt voorgehangen. Ook de rapportages van de energietoezichthouder NMa/DTe die de minister bij haar besluit heeft betrokken, zijn meegezonden. In de rapportage publiek en onafhankelijk netbeheer constateert de toezichthouder dat de bedrijven voldoen aan de huidige wettelijke eisen in strikte zin. Maar binnen de huidige opzet bestaat het risico dat , wanneer de netbeheerder in de toekomst investeringen wil verrichten, de holding mogelijk niet aan haar financiële verplichtingen kan voldoen. Inwerkingtreding van het groepsverbod leidt ertoe dat operationele onafhankelijkheid van het netbeheer op de sterkst mogelijke manier geborgd is. De noodzaak van toezicht op mogelijke bevoordeling vanuit het netbeheer naar andere onderdelen van de holding vervalt dan ook. Dit maakt het toezicht eenvoudiger. In de rapportage met betrekking tot de Indaver transactie door het energiebedrijf Delta constateert de NMa dat de overname op dit moment geen gevaar oplevert voor publiek en onafhankelijk netbeheer. Wel constateert de toezichthouder dat de netbeheerder van Delta afhankelijk is van de holding voor investeringen in de netten. Meer overnames van bedrijven met commerciële activiteiten kunnen leiden tot risico’s voor het netbeheer.


Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 -8051, e-mail: ezinfo@postbus51.nl
Voor journalisten: Jan van Diepen 070-3796073, e-mail j.s.vandiepen@minez.nl