Antwoorden op kamervragen van Van der Ham over wietverslaving en gebrekkige voorlichting

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP-K-U-2765146

5 juni 2007

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Van der Ham over wietverslaving en gebrekkige voorlichting (2060712690).

Vraag 1
Wat is uw reactie op de berichten over het toegenomen aantal jongeren met een wietverslaving? Wat is uw visie op de relatie tussen het gestegen THC-gehalte in wiet en de toegenomen verslaving onder jongeren?

Antwoord 1
Uit de registratiegegevens van de verslavingszorg blijkt dat het aantal mensen dat bij de verslavingszorg hulp zoekt voor cannabisproblemen al sinds 1994 toeneemt. Ook bij de jongste leeftijdsgroep is dit het geval, maar die toename is niet sterker dan bij andere leeftijdsgroepen. Deze ontwikkeling blijf ik nauwlettend in de gaten houden De toename in hulpvraag hoeft overigens niet per definitie te betekenen dat ook het aantal mensen met cannabisproblemen is gestegen. Het toegenomen aantal cannabiscliënten bij de verslavingszorg kan ook te maken hebben met een uitgebreid en verbeterd hulpaanbod of, de toegenomen aandacht in de media voor de gevolgen van cannabisgebruik. Ook het op de markt zijn van sterkere cannabis kan wellicht een rol spelen. Het THC gehalte is gestegen in de periode 1999-2004 en daarna gestabiliseerd. De acute effecten van marihuana met een hoog THC gehalte heb ik in 2006 door het RIVM laten onderzoeken. De resultaten waren geen reden tot beleidswijziging. Eventuele effecten van sterke cannabis op de langere termijn zijn veel moeilijker vast te stellen. Deze vraag heb ik voorgelegd aan het onderzoeksprogramma Risicogedrag en Afhankelijkheid bij ZonMw.

Vraag 2
Deelt u de mening dat de overheid verslavingscijfers, en andere problemen rondom de consumptie van cannabis, zou kunnen terugdringen door betere voorlichting over het THC-gehalte in cannabis te verstrekken? Hoe staat u tegenover het idee om door middel van etikettering van verkochte cannabis aan de behoefte aan voorlichting te voldoen?

Antwoord 2
Om de risico’s door het gebruik van cannabis tegen te gaan wordt door het Trimbos instituut het project “Voorlichting in coffeeshops” ontwikkeld. Ook de risico’s op afhankelijkheid komen binnen deze voorlichting aan bod. Via deze voorlichting krijgen coffeeshopbezoekers informatie over de risico’s van cannabisgebruik en ontvangen via een korte bijsluiter en een meer uitgebreide folder tips over het voorkomen van risico’s door gebruik. Ook wordt het personeel getraind in het geven van goede informatie aan de consumenten van cannabis. In de voorlichting is ook informatie opgenomen over de risico’s van het THC gehalte. Etikettering van cannabis lijkt op zich een practisch idee, maar het is echter ook een uitvoerbaar idee: er kunnen geen etiketteringseisen worden gesteld aan illegale producten.

Vraag 3
Deelt u voorts de mening dat deze informatieverstrekking door middel van verdergaande regulering van softdrugs, zodat het THC-gehalte van cannabis beter voorspeld kan worden, het beste kan worden bereikt?

Antwoord 3
Het THC-gehalte van cannabis kan inderdaad alleen nauwkeurig voorspeld worden wanneer cannabis onder zorgvuldig gecontroleerde omstandigheden wordt geteeld, zoals dat nu bij de medicinale cannabis het geval is. In de coffeeshops worden diverse soorten marihuana verkocht, variërend in sterkte. Het is aan coffeeshophouders om klanten hierover te informeren.