Proef extraatje alleenstaande ouders met bijstand en deeltijdbaan
Alleenstaande ouders in de bijstand, die in deeltijd werken en een kind verzorgen dat jonger is dan 16 jaar, krijgen vanaf september in vijftien gemeenten bij wijze van proef een financieel extraatje. Ook hoeven ze niet langer te solliciteren of mee te doen aan een re-integratieplan. Uit de proef moet blijken wat de uitwerking is van de wet voorzieningen arbeid en zorg alleenstaande ouders (Wet Vazalo), voor die op 1 januari 2009 van kracht wordt. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met toezending van een brief aan de Tweede Kamer over dit onderwerp.
Voor de tegemoetkoming moeten alleenstaande ouders aan een aantal eisen voldoen. Ze moeten een deeltijdbaan hebben. Hun eigen inkomen moet tussen 55 en 90 procent van het minimumloon liggen. Hiervan moet minimaal 372 € per maand verdiend zijn uit werk. Naast de aanvulling tot op bijstandsniveau komen zij dan in aanmerking voor een extraatje van maximaal 66 € per maand.
De wet, die tot stand is gekomen naar aanleiding van een initiatiefwetsvoorstel van het toenmalige PvdA-Kamerlid Noorman-Den Uyl, wil alleenstaande ouders met een bijstandsuitkering prikkelen werk te combineren met de zorg voor kinderen. Kabinet en parlement hebben afgesproken de werking eerst uit te proberen in een aantal gemeenten, alvorens nadere besluiten te nemen. Zo moet blijken of ouders inderdaad (meer) gaan werken. Daarnaast wordt gekeken of ouders dan niet zeer wisselende inkomsten krijgen.
De proef sluit zo veel mogelijk aan bij de wet. Zo kan de proef voor gemeenten financieel gunstig uitpakken. Verdient een alleenstaande ouder met een uitkering op een bepaald moment 55 procent van het minimumloon of meer, dan krijgt de gemeente een vergoeding voor de resterende bijstandsuitkering. Geïnteresseerde gemeenten hebben zich aangemeld voor de proef. Het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid maakt half juni bekend welke gemeenten zijn uitgekozen. SZW wil dat de proefgemeenten een afspiegeling zijn van alle Nederlandse gemeenten. Het experiment kost circa 4,6 miljoen euro. Afhankelijk van de uitkomst van de proef kan de datum waarop de wet in werking treedt worden verschoven.
RVD, 25.05.2007