Antwoorden op kamervragen van Van Gerven over inwendige insulinepompjes
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
CZ-K-U-2769646
23 mei 2007
Antwoorden van minister Klink op de kamervragen van het lid Van Gerven (SP) over inwendige insulinepompen (2060713330).
Vraag 1
Erkent u de goede resultaten van inwendige insulinepompen bij mensen met diabetes mellitus die insuline nodig hebben maar niet op een fatsoenlijke manier te reguleren zijn met gewone injecties of een uitwendige pomp? 1) Zo neen, waarom niet?
Antwoord 1
Het CvZ zal naar verwachting binnenkort een standpunt innemen over de toepassing van de inwendige insulinepomp ten laste van de zorgverzekering (basispakket). Ik wil niet op het CVZ standpunt vooruitlopen.
Vraag 2
Wat is uw reactie op het feit dat - bij ongewijzigd beleid - op korte termijn deze zorg om financiële redenen niet meer dreigt te worden geleverd, en dat daarmee de kwaliteit van leven voor een selecte groep mensen ernstig in gevaar komt? 2)
Antwoord 2
Dit jaar wordt de bekostiging nog op de oude voet voortgezet. Daar is een bedrag van euro750.000,- mee gemoeid. Zorgverzekeraar Achmea stelt het bedrag beschikbaar via de lokale productiegebonden toeslag. Dit is een verdubbeling van het bedrag ten opzichte van 2006.
Vraag 3
Wat vindt u van het feit dat er sprake is van forse prijsstijgingen van zowel de pompen als de insulines? Bent u bereid uw invloed aan te wenden om te komen tot een reële prijsstelling? Zo neen, waarom niet?
Antwoord 3
Indien veldpartijen vinden dat de leverancier misbruik maakt van haar monopoliepositie, dan kunnen de partijen een klacht indienen bij de NZa. Het is mij niet bekend of zo’n klacht is ingediend.
Over de prijs van de insuline wil ik nog het volgende opmerken: de leverancier van de inwendige insulinepompen bracht tot voor kort de kosten van de insuline niet in rekening. Nu moeten de Isalaklinieken ook apart betalen voor de insuline.
Vraag 4
Is het u bekend dat vrijwel alle behandelingen met de inwendige insulinepomp in Nederland worden uitgevoerd in de Isalaklinieken?
Antwoord 4
Ja, dat is mij bekend.
Vraag 5
Klopt het dat dit programma al jaren draaiende is gehouden, mede door toedoen en instemming van toenmalige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mevrouw Borst?
Antwoord 5
Nee, dit klopt niet. De toenmalige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft nooit expliciet ingestemd met dit programma. Zij stond op het standpunt dat het een aangelegenheid was tussen verzekeraars en ziekenhuis. Ik verwijs u naar haar antwoorden op kamervragen van Buijs over de vergoeding insulinepomp van 6 februari 2001 (2000103870).
Vraag 6
Klopt het dat er geen DBC (Diagnose Behandeling Combinatie)-tarief voor deze insulinepomp bestaat, en dat zorgverzekeraar Groene Land Achmea tot nu toe steeds heeft geholpen door geld vrij te maken uit de lokale productiegebonden toeslag? Zo ja, erkent u dat deze gelden hier eigenlijk niet voor zijn bedoeld, en dat de enorme stijging van de kosten hiermee niet is op te vangen?
Antwoord 6
Ja, het klopt dat er geen DBC tarief voor de inwendige insulinepomp bestaat en dat tot nu toe geld is vrijgemaakt uit de lokale productiegebonden toeslag. De lokale productiegebonden toeslag is bedoeld om zorgvernieuwingsprojecten te financieren. Dit lijkt mij een juiste financieringstitel om het programma rond de inwendige insulinepompen te bekostigen. Vanwege de hoge kosten die daarmee gemoeid zijn, blijft er wel minder middelen over om andere zorgvernieuwingsprojecten te financieren. Maar dat is een afweging die de zorgverzekeraar maakt op basis van lokale omstandigheden.
Vraag 7
Bent u bereid naar een oplossing te zoeken, bijvoorbeeld door op basis van duidelijke criteria de kostprijs te vergoeden? Zo ja, kan hier op korte termijn duidelijkheid over komen?
Antwoord 7
Na het uitbrengen van het standpunt van het CVZ over de inwendige insulinepomp zal duidelijk zijn of de inwendige insulinepomp deel uitmaakt van het basispakket. Indien dit het geval is, wordt de gebruikelijke procedure gevolgd om te komen tot bekostiging van de behandeling.
2) Professor Dr. HJG Bilo, internist Isala klinieken. Persoonlijke mededeling april 2007