Blauwe vlaggen
Alleen de uitgesproken tekst geldt.
Dames en heren,
Als je de vlag hijst, heb je meestal iets te vieren. Zo ook vandaag. De Blauwe Vlag bestaat twintig jaar. Dat lijkt me inderdaad een goede reden voor een feestje. De Blauwe Vlag staat wereldwijd symbool voor veilig en schoon zwemwater op stranden en jachthavens.
Er zijn bijna dertig criteria om in aanmerking te komen voor een Blauwe Vlag. Ze zijn gevat in vier categorieën:
· Veiligheid
· Waterkwaliteit
· Voorlichting
· Beheer
Het gaat te ver om alle criteria op te sommen. Bovendien verschillen de criteria voor stranden enigszins van die voor jachthavens. Ik kan wel zeggen: de Blauwe Vlag is niet zomaar een keurmerk. Het is een erkenning voor topkwaliteit.
In Nederland zien we steeds meer Blauwe Vlaggen. Aan het strand – zoals hier in Katwijk – maar ook in jachthavens. Drie jaar geleden waren het er 74. Dit jaar zijn het maar liefst 91. Dat betekent maar één ding: het gaat goed met de kwaliteit van het zwemwater in Nederland.
Dat wordt trouwens niet alleen duidelijk aan de hand van het groeiende aantal Blauwe Vlaggen – bij het ministerie merken we het ook. Elk jaar meten de waterschappen en Rijkswaterstaat de kwaliteit van ruim 600 zwemwaterlocaties. Uit die metingen blijkt dat van de onderzochte locaties in Nederland – waarvan er trouwens tachtig aan de kust liggen – maar liefst 98 procent aan de normen voldoet. In 1992 was dat nog maar 40 procent.
Dat is echt een enorme verbetering. Die is voor een groot deel te danken aan de inzet van recreanten en beheerders. Ik noem de recreanten heel bewust. Schone stranden en jachthavens beginnen namelijk bij een verantwoord gebruik. Als beheerder of overheid kun je van alles willen, maar als de recreanten er een rommeltje van maken schiet het niet op. Gelukkig nemen steeds meer mensen hun verantwoordelijkheid in dit opzicht.
Dames en heren,
De Europese zwemwaterrichtlijn waar ik het zojuist over had, stamt uit 1976. Mijn eigen ministerie maakt nog steeds gebruik van deze richtlijn. Dat gaat echter veranderen. Vorig jaar is er namelijk een nieuwe zwemwaterrichtlijn uitgevaardigd. Wij zijn van plan die richtlijn vanaf volgend jaar ook in Nederland in te voeren. Dat gaat in fasen. Het verschil ten opzichte van de oude richtlijn, is dat hij strikter is. Volgens de nieuwe richtlijn voldoet niet 98 procent, maar 92 procent van het zwemwater aan de eisen. We hebben tot 2015 om daar iets aan te doen. Maar gezien de positieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren, heb ik er vertrouwen in dat we die 100 procent weer dicht gaan naderen.
Overigens is het niet zo dat zwemwater dat aan de minimale eisen van Europese richtlijn voldoet automatisch een Blauwe Vlag krijgt. Om een Blauwe Vlag in de wacht te slepen, moet het zwemwater vallen in de categorie ‘Uitstekend’ van de Europese richtlijn. Maar ook dat gaat veranderen. Ik heb begrepen dat de Blauwe Vlag-organisatie de drempel nog wat gaat verhogen met enkele aanvullende eisen. Die ambitie is op zichzelf toe te juichen, maar we moeten oppassen dat de recreant niet in verwarring raakt. De Blauwe Vlag en de Europese zwemwaterrichtlijn zijn twee verschillende systemen. Géén blauwe vlag betekent niet automatisch dat de zwemwaterkwaliteit slecht is. Ik denk dat we veel kunnen bereiken door hierover goed te communiceren met het publiek. Met goede voorlichting weten mensen waar ze aan toe zijn, en dat is belangrijk..
Dames en heren,
Vorig jaar stelde de heer Van Woerkom bij de uitreiking van de Blauwe Vlaggen in Veere voor te streven naar meer dan honderd Blauwe Vlaggen. Ik sluit mij daar graag bij aan. Met de Blauwe Vlaggen van dit jaar zijn we op de goede weg. Die honderd gaan zeker lukken.
Dank u wel.