Antwoorden op kamervragen over de uitspraak van de Hoge Raad inzake de erkenning van een huwelijk tussen paren van gelijk geslacht op Aruba

Antwoorden op kamervragen van het lid Van der Ham (D66) over de uitspraak van de Hoge Raad inzake de erkenning van een huwelijk tussen paren van gelijk geslacht op Aruba.

1. Vraag
Hebt u kennisgenomen van de uitspraak van de Hoge Raad inzake de erkenning van een huwelijk tussen paren van gelijk geslacht op Aruba, die inhoudt dat huwelijken tussen paren van gelijk geslacht erkend dienen te worden? Wat is uw reactie? Deelt u de vreugde over deze uitspraak, die een stap voorwaarts betekent op weg naar gelijkberechtiging homoseksuelen op Aruba? 1)

1. Antwoord
Ja. Nederland heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat een Nederlandse huwelijksakte tussen personen van het zelfde geslacht in de Nederlandse Antillen en Aruba geldig is op grond van artikel 40 van het Statuut voor het Koninkrijk. Dit standpunt was mede gebaseerd op het advies van augustus 2003 van de President en van de Procureur-generaal bij de Hoger Raad inzake artikel 40 van het Statuut en is nu door de uitspraak van de Hoge Raad bevestigd.

2 . Vraag
Welke Welke stappen wilt u zetten om de gelijke behandeling van homoseksuelen op zowel Aruba als op de Nederlandse Antillen te bevorderen? Bent u bereid met de regering van Aruba over dit onderwerp in gesprek te gaan? Wat is de stand van zaken rond de gesprekken die u heeft toegezegd te voeren met de autoriteiten op de Nederlandse Antillen?

2. Antwoord
Naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad en de Arubaanse reactie daarop heb ik op 23 april een gesprek gevoerd met de gevolmachtigde minister van Aruba. In dit gesprek heb ik aangegeven dat Nederland er van uitgaat dat Aruba gevolg geeft aan de uitspraak van de Hoge Raad. Ik zal mij via de Gouverneur van Aruba op de hoogte laten houden hoe hieraan gevolg wordt gegeven.

Inmiddels heeft de minister van Justitie van de Nederlandse Antillen in de pers laten weten dat de uitspraak van de Hoge Raad gerespecteerd moet worden.

1) www.gaykrant.nl, 13 april 2007