Vijf schepen betrapt bij internationale operatie tegen olievervuilers
Bij een grootscheepse operatie op het Kanaal en de Noordzee tegen olievervuilers op zee is meer dan 45 keer een olievlek waargenomen. Er zijn vijf vaststellingen gedaan waarbij schepen vermoedelijk op lozen zijn betrapt: driemaal is in Britse wateren een mogelijke inbreuk vastgesteld op de internationaal geldende lozingsregels, éénmaal in Nederlandse wateren en éénmaal in de Belgische wateren. De vijf dossiers worden verder onderzocht. De operatie is op 26 april afgesloten.
Gedurende tien dagen hebben zeven vliegtuigen uit zes landen dag en nacht het Kanaal en het zuidelijke deel van de Noordzee overgevlogen op zoek naar olievervuiling. Er is meer dan 220 uur continu gevlogen waarbij de vliegtuigen elkaar voortdurend aflosten. De vliegtuigen uit België, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Denemarken en Duitsland waren uitgerust met videocamera’s, radars, infrarood-, ultraviolet- en andere sensoren om vervuiling op te sporen. Veertig satellietbeelden werden als extra toezichtmiddel ingezet in de strijd tegen zeevervuilers. In totaal stonden zeven schepen uit vier landen stand-by voor interventies op zee zoals staalnames van olievlekken en inspecties van vervuilende schepen.
De operatie heeft aangetoond dat toezicht op zeeverontreiniging onontbeerlijk is en dat satellietbeelden een grote rol spelen als alarmering wanneer geen vliegtuigen in de lucht zijn. Tijdens de operatie is ook volop gebruikt gemaakt van de mathematische modellen van de Belgische overheid, die de verplaatsing van olievlekken voorspellen. Zo konden de satellietbeelden en de verschillende waarnemingen van vlekken op zee door de vliegtuigen aan elkaar gelinkt worden. Tenslotte zijn nieuwe technieken met succes toegepast zoals het gooien van boeien om oliestalen te nemen.
De operatie werd georganiseerd door de Belgische Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee (BMM, Departement van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen), in samenwerking met buitenlandse partners uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland (Rijkswaterstaat Noordzee).