Antwoorden op kamervragen van Vendrik over schrappen productie van een hartmedicijn
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
GMT-K-U-2761268
25 april 2007
Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid Vendrik (GroenLinks) over schrappen productie van een hartmedicijn (2060710980).Vraag 1.
Wat is uw reactie op het feit dat de farmaceut Bristol-Myers Squibb (BMS) het medicijn Pronestyl om economische redenen van de markt heeft gehaald? 1)
Antwoord 1.
Hiervoor verwijs ik naar de beantwoording van de vragen 1 en 3 van het Kamerlid Agema (PVV) (2060710960), die eveneens gaan over het uit de markt nemen van Pronestyl.
Is het waar dat zeker duizend patiënten per jaar dit medicijn krijgen toegediend en dat er afgelopen weekend dankzij het medicijn nog een leven is gered?
Antwoord 2.
De schatting is inderdaad dat zo’n duizend patiënten per jaar dit geneesmiddel krijgen toegediend bij levensbedreigende hartritmestoornissen.
Is het waar dat het enige alternatief het toedienen van elektroshocks is? Deelt u de mening dat dit een veel minder wenselijk middel is? Zo neen, waarom niet?
Antwoord 3.
Indien er geen anti-arritmicum voorhanden is, is volgens cardiologen het toedienen van een elektroshock het laatste alternatief. Dit heeft als nadeel dat de patiënt eerst onder narcose moet worden gebracht. In het onderhavige geval is er echter wel een anti-arritmicum beschikbaar.
Is het medicijn Pronestyl nog in patent en zo ja, hoe lang nog?
Antwoord 4.
Pronestyl is reeds zeer lang uit patent. BMS kan niet zeggen hoe lang precies.
Bent u bereid het mogelijk te maken dat middelen waar een patent op rust maar die om economische redenen van de markt worden gehaald zonder extra kosten mogen worden gefabriceerd door andere farmaceutische concerns? Zo neen, waarom niet?
Vraag 6.
Ziet u andere mogelijkheden om te voorkomen dat medicijnen die medisch noodzakelijk zijn en waarvoor geen geschikt alternatief bestaat om economische redenen van de markt worden gehaald?
Antwoord 5 en 6.
Indien een geneesmiddel van de markt wordt gehaald om economische redenen zal het voor andere (generieke) fabrikanten in het algemeen ook niet rendabel zijn om datzelfde geneesmiddel in productie te nemen. Pronestyl was in Nederland reeds lang uit patent, maar er is vanwege het geringe volume ook geen alternatief in productie genomen door de generieke industrie. Bij een laag volume zal de productie van noodzakelijke geneesmiddelen veelal ter hand worden genomen door de ziekenhuisapotheken.
1) Algemeen Dagblad, 28 maart 2007
Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Agema (PVV), ingezonden 29 maart 2007 (vraagnummer 2060710960) en van de leden Schermers en Omtzigt (beiden CDA), ingezonden 29 maart 2007 (vraagnummer 2060710970).