Antwoorden op kamervragen over overheidsinvesteringen in de virtuele wereld

Antwoorden van staatssecretaris Bijleveld op kamervragen van kamerlid Brinkman (PVV) over overheidsinvesteringen in de virtuele wereld. (Ingediend op 23 maart 2007)

1. Heeft u kennisgenomen van het artikel “Eerste virtuele strandtent”?

Antwoord
Ja.

2. Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat gemeenten kennelijk behoorlijk investeren in een virtuele wereld, zoals Second Life? Zo ja wat bent u van plan hieraan te doen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Neen. In het Nederlandse staatsbestel hebben gemeenten een autonome positie. Dat betekent dat zij zelf kunnen besluiten om al dan niet te investeren in een virtuele wereld.

Overigens ben ik van mening dat investeringen in een virtuele wereld, zoals Second Life, niet bij voorbaat als onwenselijk kunnen worden beschouwd. Virtuele werelden bieden nieuwe mogelijkheden om te communiceren met specifieke doelgroepen. Bedrijven als ING, ABN Amro, Dell en Nike hebben inmiddels virtuele vestigingen op Second Life geopend, evenals enkele overheden.

Ik ben voornemens nader onderzoek uit te laten voeren naar de betekenis van virtuele werelden voor de overheid.

3. Deelt u de mening dat het beter is het geld, dat is gemoeid met de voorgenomen overheidsinvesteringen in de virtuele wereld, terug te geven in de vorm van lagere lasten voor de burger dan wel investeringen in de echte wereld? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Neen. Zie mijn antwoord op vraag 2.

4. Zijn er nog meer gemeenten dan de gemeente Den Haag die investeren in Second Life, zo ja welke gemeenten en hoeveel geld hebben zij geïnvesteerd? Bent u bereid hier een stokje voor te steken? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Er zijn meer gemeenten die investeren in Second Life. Voor zover bekend hebben de gemeente Zoetermeer en de gemeente Enschede investeringen gedaan. Zie ook mijn antwoord op vraag 2.