Antwoorden op kamervragen van Omtzigt en De Vries over beperking in aanvullende polissen
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
Z-K-U-2759652
23 april 2007
Antwoorden van minister Klink op kamervragen van de Kamerleden Omtzigt en De Vries over beperking in aanvullende polissen (2060710490).
Vraag 1
Mag een ziektekosten verzekeraar zomaar de polisvoorwaarden van een aanvullende verzekering veranderen tijdens het verzekeringsjaar?1
Vraag 2
Hoe kan een verzekeringsnemer alsnog de verzekeraar aan de gepubliceerde polisvoorwaarden houden?
Antwoord 1 en 2
Op wijziging van de polisvoorwaarden van een aanvullende ziektekostenverzekering is titel 17 (Verzekering) van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (BW) van toepassing. In het geval waar de vraag betrekking op heeft, is sprake van een wijziging ten nadele van de verzekeringnemer. Er is geen rechtsregel die aan de onderhavige wijziging van de polisvoorwaarden in de weg staat. Op grond van artikel 7:940, lid 5, BW kan de verzekeraar de verzekering niet beëindigen of wijzigen op grond van een verzwaring van het gezondheidsrisico, voor zover dat is gelegen in de persoon van de verzekerde, maar daarvan is in dit geval geen sprake. De beperking van de verzekeringsdekking is immers een algemene voorwaarde, en niet gerelateerd aan het ‘persoonlijke’ gezondheidsrisico van de verzekerden.
De wijziging van de polisvoorwaarden ten nadele van de verzekeringnemer kan niet ‘zomaar’ plaatsvinden in die zin, dat ingevolge artikel 7:940, lid 4, BW de verzekeringnemer in dat geval bevoegd is de verzekering op te zeggen tegen de dag waarop de wijziging ingaat, en in ieder geval gedurende één maand nadat de wijziging hem is medegedeeld. Die opzegmogelijkheid geeft ONVZ zijn aanvullend verzekerden ook. De verzekeringnemer kan echter niet afdwingen dat hij verzekerd blijft tegen de polisvoorwaarden, zoals die voor de wijziging luidden.
1 de Volkskrant, 22 maart 2007