Speaking notes minister Plasterk, netwerkbijeenkomst 'Van 7 tot 7 dichterbij'
Dames en heren,
• De dagindeling van mensen ziet er anders uit dan in de jaren vijftig. Mannen én vrouwen werken. Ze zorgen samen voor hun kinderen, hun ouders of andere familie en voor het huishouden. Dat wil zeggen, ze doen verwoede pogingen.
• De gemiddelde Nederlander werkt tussen 9 en 5. Deze 'tijdklem' zorgt voor spitsuren. Op de weg, in winkels. En in het persoonlijke leven van mensen. Dat maakt de combinatie van werk en zorg lastig. Vaak ervaren mensen dat als hún probleem. Ze zoeken daarvoor een individuele oplossing. Die oplossing is niet zelden dat vrouwen besluiten te stoppen met werken, of minder te werken. Maar die oplossing zadelt ons allemaal met een ánder probleem op.
• De komende jaren gaan er meer mensen met pensioen dan er mensen de arbeidsmarkt op gaan. Om dat op te vangen, moet iedereen aan het werk die kan werken. Dus ook vrouwen. De arbeidsdeelname van vrouwen is de laatste jaren niet toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het SCP en het CBS.
• Bij de keuze van vrouwen om te gaan werken of meer uren te werken, spelen allerlei factoren een rol. Die zijn niet allemaal met beleid te beïnvloeden.
Het doorbreken van het traditionele 9 tot 5 patroon zou wel veel schelen.
• Gemeenten en provincies hebben een regierol bij een nieuwe dagindeling - van 7 tot 7 is hierbij symbool voor flexibiliteit, geen nieuw keurslijf. Gemeenten en provincies moeten met andere partijen onderhandelen: met werkgevers en vakbonden over flexibele werktijden en telewerken, met winkeliers en dienstverleners over handige openingstijden en digitale dienstverlening (zoals internetbankieren).
• Vier gemeentes en twee provincies zijn goed op weg met de nieuwe dagindeling. Een paar vertellen vandaag over hun ervaringen en ambities. Met de koplopers zal ik deze zomer een ambitiestatement ondertekenen. Zij hebben een voorbeeldfunctie, zij zijn de kwartiermakers bij een nieuwe dagindeling voor de gehele samenleving.
• De gemeente Zoetermeer bijvoorbeeld werkt aan een flexibele dagindeling, samen met onder meer winkeliers en werkgevers. Uit een enquête bleek dat het inwoners niet gaat om langere, maar om andere openingstijden, die beter aansluiten bij de dagindeling (zaterdagochtend, donderdagavond), van bijvoorbeeld banken, de bibliotheek, gemeenteloketten. In zo'n gemeente is het aangenaam wonen.
• Om te onderzoeken hoe de stand in úw gemeente of provincie is, is er de Fleximeter. Bij meer deelnemers wordt de Fleximeter interessanter. Dan kunnen gemeenten zich met elkaar vergelijken. Doe dus vooral mee. Dan kunnen we ook aan andere gemeenten en provincies duidelijk maken wat de voordelen en resultaten zijn.
• Elke gemeente, elke provincie is anders. Ik ben benieuwd naar hoe de koplopers het gaan aanpakken. Ik wil ook graag weten wat de belemmeringen zijn en hoe we die kunnen opruimen. Zodat de weg vrij is voor een cultuuromslag.
• Het geeft vrijheid om een dag zelf te kunnen indelen. Bovendien geeft het partners de mogelijkheid om werk en zorgtaken te verdelen. Dan is de combinatie van werk en zorg geen onoverkomelijk obstakel. Maar het uitgangspunt van een rijk gevuld leven, dat iedereen de kans biedt om in z'n eigen tempo mee te doen.
Ik dank u wel.