Antwoord op vragen over bepaalde typen clustermunitie

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen van de leden Peters (GroenLinks), Voordewind (ChristenUnie), Eijsink (PvdA) en Van Velzen (SP) over bepaalde typen clustermunitie (ingezonden 26 maart 2007 met kenmerk 2060710500).

DE MINISTER VAN DEFENSIE

Vragen van de leden Peters (GroenLinks), Voordewind (ChristenUnie), Eijsink (PvdA) en Van Velzen (SP) aan de minister van Defensie over bepaalde typen clustermunitie. (Ingezonden 26 maart 2007)

1. Bent u op de hoogte van het besluit van de Britse regering om 28 miljoen stuks zogenoemde ‘domme’ clustermunitie, dat wil zeggen types zonder target discrimination, of types die niet zelf vernietigend, niet zelf neutraliserend of zelf deactiverend zijn, incasu RBL 755 Aerial delivered cluster munition en M26 Multi launch rocket system munition 1), met onmiddellijke ingang uit haar wapenarsenaal te verwijderen? 2)

Ja.

2. Beschikt Nederland over deze of vergelijkbare types clustermunitie?

Het Verenigd Koninkrijk heeft aangekondigd afstand te doen van twee typen clustermunitie. Het betreft de MLRS M-26 raket en de RBL-755 vliegtuigbom. Nederland had al eerder besloten de M-26 raket en de met de RBL-755 vergelijkbare vliegtuigbom BL-755 buiten gebruik te stellen. Deze typen clustermunitie worden thans vernietigd. Met de uitfasering van het artilleriekanon M-109 wordt ook de voorraad van de artilleriegranaat DPICM M483 vernietigd. Nederland zal blijven beschikken over twee typen clustermunitie, namelijk de M-261 raket voor de Apache en de CBU-87 vliegtuigbom. Defensie acht het gebruik van deze typen in bepaalde omstandigheden en na zeer zorgvuldige afweging verantwoord en streeft naar verdere technische verbetering.

3. Wilt u deze vragen beantwoorden vóór het algemeen overleg over wapenexport op 4 april aanstaande?

Ja.

1) de Volkskrant, 21 maart 2007
2) Informatie van de Britse ambassade te Den Haag