Zoektocht oorspronkelijke eigenaren 'roofkunst' afgesloten
De actieve zoekperiode naar de oorspronkelijke eigenaren van tijdens de Tweede Wereldoorlog geroofde kunstvoorwerpen uit de Nederlandse Kunstbezit-collectie wordt 4 april 2007 afgesloten. Eventuele claimanten kunnen echter na die datum nog steeds een verzoek doen tot teruggave van kunstvoorwerpen in rijksbezit. De Staat zal zich daarbij door de Restitutiecommissie, een team van externe en onafhankelijke deskundigen, laten adviseren. Dit heeft minister Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.
Na de Tweede Wereldoorlog werden zoveel mogelijk objecten teruggehaald naar Nederland met de bedoeling de eigenaren ervan te achterhalen en teruggave aan eventuele rechthebbenden te realiseren. Met ongeveer 4.700 kunstvoorwerpen, de zogenaamde ‘Nederlands Kunstbezit-collectie’, is dit destijds niet gelukt. Sinds Bureau Herkomst Gezocht in 1998 begon aan een hernieuwde zoektocht naar de rechtmatige eigenaren van de resterende voorwerpen, zijn zo’n 500 objecten alsnog teruggegaan naar de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaren.
De Nederlandse regering besloot in 2001 op advies van de Commissie Ekkart het al in 2000 versoepeld teruggavenbeleid te intensiveren. Het publiek werd hier recent actief bij betrokken door de tentoonstelling ‘Geroofd, maar van wie?’ in de Hollandsche Schouwburg. Dit leidt mogelijk nog tot teruggave van enkele objecten. De tentoonstelling trok zo’n 13.000 bezoekers.