Bussemaker wil personeel voor de zorg behouden
Op initiatief van staatssecretaris Bussemaker van VWS zijn vandaag afspraken gemaakt over de werkgelegenheid in de zorg met vertegenwoordigers van de VNG, ACTIZ en de vakbonden.
Op 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in werking getreden. Er zijn signalen dat er door deze overgang van de huishoudelijke hulp vanuit de AWBZ naar de Wmo gedwongen ontslagen (al dan niet collectief) plaatsvinden. Overigens ontbreken concrete cijfers.
Afgesproken is dat VWS samen met Actiz, de bonden en de gemeenten op regionaal niveau de concrete gevolgen van de Wmo voor de arbeidsmarkt gaat inventariseren. Hierbij gaat het om harde, objectieve en verifieerbare informatie over gedwongen ontslagen, gedwongen overgang naar alphahulp, het daarbij relevante, ter plekke gehanteerde Wmo-tarief én de instroom van mensen bij nieuwe aanbieders die bij de oude aanbieder zijn ontslagen.
Vertrekpunt is dat mensen die nu in de zorg werken behouden moeten worden voor deze sector. Door de vergrijzing zijn veel arbeidskrachten nodig. Alle partijen hebben aangegeven dat er alles aan gedaan moet worden om het verlies van de arbeidskrachten in de zorgsector te voorkomen.
Als partijen op regionaal niveau tot werkbare afspraken komen dan is staatssecretaris Bussemaker bereid om een financiële bijdrage te verlenen van euro20 miljoen incidenteel in 2007 om mogelijke oplossingen zoals meer scholing voor een deel te bekostigen.
Met de resultaten van deze aanpak gaat de staatssecretaris aan de slag om zo nodig tot structurele oplossingen te komen.