Speech jubileum Hoofdbedrijfschap Detailhandel


Speech staatssecretaris van Economische Zaken Drs. F. Heemskerk bij het vijftigjarig jubileum van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel.

Dames en heren,

Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel heeft 50 jaar goed werk verricht, de sector op de voet gevolgd, vanuit het perspectief van werkgevers en werknemers. U heeft daarbij steeds naar de toekomst gekeken, naar constructieve oplossingen gezocht. Dat blijkt ook vandaag weer. Ik wens u, en uw nieuwe voorzitter Geert Vermeer – gefeliciteerd - voor de komende jaren veel succes.

U twijfelt misschien of een staatssecretaris van mijn politieke kleur de belangen van het bedrijfsleven wel kan vertegenwoordigen. Ik kan u geruststellen. Politici van linkse huize zijn de grote bondgenoten van het bedrijfsleven. Als je geld nodig hebt voor onderwijs, gezondheidszorg of leefbaarheid van wijken, moet dat wel ergens verdiend worden. Dat doet u. Als ondernemer en werkgever. U zorgt voor banen en dus brood op de plank in Nederland.

Vandaar dat dit kabinet zich sterk maakt voor het MKB en dus ook de detailhandel. Dan ben ik bij uw bedrijven, die zo’n belangrijke rol in onze samenleving spelen, die voor 600.000 arbeidsplaatsen zorgen. Bij de sector met een jaaromzet van ruim 70 miljard euro, de schakel tussen producenten en consumenten. Bij de sector die ook allochtone landgenoten kansen biedt om zich te ontplooien, die scholieren aan stages en werk helpt, het leefklimaat in steden en dorpen op peil houdt.

Ik wil het in deze kabinetsperiode voor u gemakkelijker maken om zaken te doen, het eenvoudiger maken om te ondernemen. Concreet: de regeldruk moet in de komende kabinetsperiode fors omlaag. U staat centraal. Uw irritaties, uw opvattingen zijn het vertrekpunt. Er is al veel in gang gezet tijdens de vorige kabinetsperiode, maar vanaf nu zullen we nog gerichter met u samenwerken. Vanuit het motto: een overheid die niet hindert, maar helpt.

Regeldruk

25% minder administratieve lasten aan het einde van 2007. Die doelstelling van het vorige kabinet zullen we wel halen. Toch hoor ik van ondernemers dat zij er weinig - te weinig - van merken. In deze sterk kwantitatieve aanpak zitten inderdaad zwakke plekken. Een voorbeeld is het schrappen van de verplichting tot werkoverleg uit de Arbowet. Op papier leidde dat tot 89 miljoen euro aan administratieve lastenverlichting, in de praktijk ging het overleg natuurlijk gewoon door. Ondernemers merkten er weinig tot niets van. Dat is juist wat ik wil veranderen.

Maar ik heb ook een eerlijk verhaal over regeldruk. Nederland als een grote regelvrije zone. Dat zijn goedkope praatjes. Waarom zou uw concurrent zich wel opeens totaal niet aan de winkeltijden hoeven te houden? Regels beschermen u als ondernemer en als burger tegen mogelijke willekeur van de overheid. Regels zorgen ook voor duidelijkheid.

We kunnen in Nederland dus niet zonder regels. We zijn een klein en dichtbevolkt land en goede regels regelen ook echt iets. Maar, het is terecht dat ondernemers aandacht vragen voor de te hoge regeldruk. Daar moeten we wat aan doen. En dat gebeurt ook, in een permanent proces. Mijn voorganger hield zich ermee bezig en mijn opvolger zal dat ook weer doen. Het is net als de uitverkoop, of nieuwe modes. Inzichten verbeteren en wensen van klanten veranderen.

Anders dan het vorige kabinet vinden wij dat lastenreductie meer moet zijn dan een boekhoudkundige exercitie, moet aansluiten bij uw dagelijkse praktijk. U moet ook echt iets merken van die inspanningen, merken dat het u gemakkelijker wordt gemaakt om te ondernemen. Vergunningen, toezicht, tegenstrijdige regels. Het gaat erom dat aan te pakken wat het meeste in de weg zit, om per sector te bekijken welke problemen ondernemers tegenkomen.

Een van de eerste resultaten is de Branchewijzer detailhandel. Een handig digitaal hulpmiddel, waarmee u snel kunt achterhalen welke regels, vergunningen en vereisten op u van toepassing zijn. U komt via een paar klikken waar u moet zijn. U wilt iets weten over personeel?

Maak een keuze uit het hoofdmenu – een winkel beginnen of een winkel overnemen – kies het onderwerp ‘personeel’, klik en u weet waar u aan toe bent. We zullen ervoor zorgen dat de wijzer steeds wordt aangepast aan actuele ontwikkelingen.

De Branchewijzer is te vinden op bedrijvenloket.nl, dé ingang voor ondernemers die iets van de overheid willen weten. van Rijk, provincies, gemeenten en andere relevante partijen. U ziet in één oogopslag wat moet en mag.

Ik wijs u met nadruk op de Subsidiewijzer, die een overzicht biedt van regelingen die voor bedrijven relevant zijn. Er staan er nu 300 op, straks 700. Regelingen van nationale, provinciale en Europese overheden. U kunt persoonlijk worden geholpen, via de chatfunctie. Wilt u meer weten over de speurdersregeling, een medewerker van het bedrijvenloket wijst u de weg.

Voorbeelden Domeinrapport Detailhandel en Actieplan

Waar loopt u tegen aan, welke regels zitten het meest in de weg, van welke vergunningen heeft u het meeste last, hoe kan het toezicht worden verbeterd? EZ zal de ondernemersgerichte aanpak nieuw leven inblazen. Een aanpak voor en door ondernemers.

Ik noem een paar voorbeelden van acties, met dank aan de commissie Stevens, die u op korte termijn tegemoet kunt zien.

1) U krijgt minder inspecteurs over de vloer. Kwaadwillende ondernemers gaan we juist strenger controleren en aanpakken. Toezichthouders moeten - op rijks- en gemeentelijk niveau – de dagelijkse praktijk als uitgangspunt nemen. Vertrouwen in de ondernemer moet het uitgangspunt zijn. Doel is om de last van toezichthouders met 25% te verminderen.

2) U hoeft minder aan statistiek te doen, minder cijfertjes te verzamelen. Zo zal dit jaar voor het MKB de zogenaamde ‘statistiekvakantie’ worden ingevoerd, waardoor u minder vaak zal worden belast met een enquête. Bovendien zal ik, óók dit jaar, de ‘stapeling’ van enquêtes aanpakken, zodat u als u de ene enquête heeft ingevuld veel minder kans heeft voor een volgende gevraagd te worden.

3) Ook gaan we samen met Justitie, de inningorganisaties van auteursrechten stimuleren om tot één front office en één rekening te komen. We beseffen dat u zich ergert, dat er te veel organisaties bij u aankloppen - Buma/Stemra, Videma, etc - en dat rekeningen ondoorzichtig zijn.

Ook gaan we serieus bekijken hoe het toezicht op de heffingsorganisaties - waar gaat het geld naartoe - kan worden verbeterd. [stadium: goede voornemens]

Dames en heren,
Het terugdringen van regeldruk kan alleen in nauwe samenwerking met u, ondernemers. En in nauwe samenwerking met het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. Wat u kenmerkt en wat ik waardeer is dat u niet afwacht maar vooruit kijkt en anticipeert - deze dag toont dat nog eens aan. Ik heb dan ook het volste vertrouwen dat we gezamenlijk de regeldruk in uw branche kunnen verminderen. De overheid moet niet hinderen maar helpen.

Later dit jaar zal EZ haar visie op de detailhandel publiceren. Ik kan u nu alvast vertellen dat daarin een groot aantal onderwerpen aan de orde komen, waaronder veiligheid en lokale lasten. Voor ondernemers uit probleemwijken: het kabinet zal zich extra inspannen om ook van uw wijk een prachtwijk te maken. In samenwerking en in dialoog met burgers en maatschappelijke organisaties.

Dank u voor uw aandacht.