Openingsrede van staatssecretaris Ing. A. Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij het galadiner Inspiratie voor Integratie op 23 maart te Amsterdam.

Dames en Heren, goedenavond en hartelijk welkom.

U had waarschijnlijk H.K.H. Prinses Maxima verwacht als degene die de officiële opening van het galadiner zou verrichten. Helaas is zij verhinderd, maar ik weet zeker dat ze hier graag had willen zijn.

Mij is gevraagd om in haar plaats een woord van welkom tot u te richten en uiteraard wil ik graag aan dit verzoek voldoen. Ik ben vereerd, trots zo u wilt, hier vanavond te mogen zijn. Ik ben trots op de activiteiten die de 15 finalisten die vanavond in de spotlights staan, hebben ontwikkeld. Trots omdat ze laten zien dat het hebben van meerdere culturele identiteiten een groot voordeel kan zijn. Een voordeel waar we als samenleving van kunnen profiteren. Ik heb dat zelf ook altijd zo ervaren in mijn werk en persoonlijk leven.

Uit alle projecten van de deelnemers blijkt een grote maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid voor de integratie van alle Nederlandse burgers. Op een aansprekende manier en vooral met veel creativiteit worden complexe thema’s dichter bij de mensen gebracht. En dan heb ik het over thema’s als religie, identiteitsontwikkeling, zelfbeschikkingsrecht, bewustwording, het bespreekbaar maken van taboes en inburgering. Jullie zijn als rolmodellen de inspiratoren van nu en van de toekomst. Voor het samen leven, maar ook voor een kenniseconomie als de onze, zijn talenten als die van jullie hard nodig. Nederland heeft talenten nodig.

Op het eerste oog lijkt het, als je kijkt naar het huidige maatschappelijke klimaat in Nederland, helemaal niet zo goed te gaan met al die nieuwe Nederlanders. Maar neem je de moeite om door de mist heen te kijken dan zie je een aantal belangwekkende ontwikkelingen. In bijvoorbeeld het onderwijs. Tussen 1995 en 2005 verdubbelde het aantal studenten van allochtone afkomst aan de universiteiten. Op de Hbo-opleidingen was zelfs sprake van een verdrievoudiging.

Een spectaculaire groei.

Die spectaculaire rol spelen nieuwe Nederlanders ook in de wereld van het ondernemen. Het MKB, met name in de grote steden, groeit dankzij hen enorm. En het beklijft ook steeds beter: De groep starters die ook na een jaar nog volop bezig is, is groter dan ooit. Die groei in onderwijs en MKB komt voor een groot deel voor rekening van vrouwen. Wel is jammer dat de talenten van deze vrouwen nog onvoldoende worden verzilverd op het terrein van arbeid. Ze lopen, net als veel autochtone vrouwen, niet alleen op tegen een glazen plafond, maar worden ook nog eens langs een andere meetlat gelegd. Moeten aan allerlei extra eisen voldoen, zoals vragen die samenhangen met de religieuze en culturele identiteit. Daar moeten ze tegen opboksen.

Gelukkig, en dat tonen ook de deelnemers, zie je jongeren zich steeds meer bekwamen en zich niet meer presenteren als slachtoffer, maar als het kapitaal van het nieuwe Nederland. Het zelfbewustzijn neemt toe. En terecht! Mensen die straks een wezenlijke bijdrage leveren aan onze gezamenlijke welvaart en daarmee ook aan de oplossing van onze vergrijzingsproblematiek.

Dat is de ene kant. Het aanbod, zo u wilt. Aan de andere kant zijn er de werkgevers die daar ruimte voor moeten maken en die moeten inzien dat het verzilveren van al dat talent uiteindelijk bedrijfseconomisch lonend is. Juist het klimaat van dit moment met de huidige krapte op de arbeidsmarkt, biedt de beste kansen voor een nadere kennismaking tussen deze jongeren en het bedrijfsleven. Ik zou dan ook een oproep, liever gezegd een beroep willen doen op de werkgevers. Werkgevers, pak die kans! Maak kennis met deze nieuwe potentials. En geef ze een kans. Zorg voor managers die de meerwaarde van diversiteit onder ogen zien. Weersta de neiging om bij het werven van personeel steeds maar weer te zoeken naar de ‘kloontjes’, naar mensen die lijken op die je al hebt.

Het interessante is juist te zoeken naar mensen die uitdrukkelijk anders in het leven staan. Die andere vragen stellen, wellicht andere competenties meenemen, een andere cultuur. De Chinese markt penetreer je waarschijnlijk ook het beste met een Chinees. Die spreekt niet alleen de taal, kent niet alleen de standaard marketing technieken, maar weet ook hoe je cultureel met Chinezen moet omgaan om uiteindelijk de orders te krijgen die je wilt hebben.

Waarmee ik maar wil zeggen: Verzilver dat talent, verzilver diversiteit!

Dames en heren, u krijgt zometeen een film te zien waarin u nader zult kennismaken met de kandidaten. In een aantal portretten ziet u hoe de finalisten de afgelopen maanden bezig zijn geweest en vorm hebben gegeven aan hun projecten. Het zijn stuk voor stuk competente en betrokken jongeren. Jongeren die met positieve kracht, mensen met allerlei achtergronden en afkomst met elkaar willen verbinden. Ik denk dat u, na het bekijken van deze film, het van harte eens zult zijn met hun nominatie.

Dames en heren, de betekenis van deze bijeenkomst gaat veel verder dan een stukje folklore onder het genot van een hapje en een drankje. Dit initiatief van De Baak laat zien dat het gaat om talent, om inspiratie en ondernemingszin. Dat het gaat om het beste van verschillende werelden waar samenleving en arbeidsmarkt van kunnen profiteren.

Ik zou willen afsluiten met een toepasselijk citaat uit de kerstrede van Koningin Beatrix uit 2002, waarin ze zei: ‘Onze maatschappij met haar verscheidenheid in cultuur vraagt om geduld en creativiteit bij het zoeken naar nieuwe vormen van samen leven. Tussen verschillende religies en overtuigingen en tussen uiteenlopende leefgewoonten en verhoudingen moeten we bruggen slaan’.

Een mooier citaat om de avond te beginnen is er niet. Ik wens u een prettige en onderhoudende avond.

Dankuwel.