‘Met wederzijds respect en vertrouwen komen we altijd verder’
Financiering van armoedebestrijding op de Nederlandse Antillen kan weer worden voortgezet. Staatssecretaris Ank Bijleveld van BZK ondertekende op 21 maart een overeenkomst met de stichting AMFO die projecten financiert als gratis maaltijden voor kinderen uit arme gezinnen en opvang van tienermoeders. Volgens de staatsecretaris is de overeenkomst belangrijk, omdat zo kan worden gewerkt aan de zelfredzaamheid van kwetsbare groepen, armoedeverlichting en maatschappijopbouw.
Bijleveld bezoekt als staatssecretaris van BZK voor het eerst de Antillen. Eerder was zij daar als Tweede Kamerlid en privé. Bijleveld bezoekt de eilanden om kennis te maken met de lokale politici, bestuurders en vertegenwoordigers van organisaties uit de samenleving om te zien wat er op de Antillen leeft. In de ambtswoning van de Vertegenwoordiger van Nederland, Rob Vermaas, vond een grote receptie plaats. Hiervoor was een brede doorsnede van de Antilliaanse samenleving uitgenodigd. Tijdens de receptie hield mevrouw Bijleveld nog een toespraak waarin zij aangaf: ‘Ik vertrouw op een constructieve samenwerking met u allen. De gesprekken die ik vandaag heb gevoerd, geven mij de energie om er de komende jaren vol voor te gaan. We zullen stevige gesprekken voeren, maar met wederzijds respect en vertrouwen komen we altijd verder’.
Staatsecretaris Bijleveld hoopt dat na de eilandenverkiezingen van 20 april het Slotakkoord met Curaçao alsnog getekend kan worden. In oktober 2006 ondertekende Nederland een overeenkomst met over de toekomstige staatsrechtelijke structuur en vooral over de directe banden tussen Nederland en deze drie eilanden. In vervolg hierop is in februari een transitieakkoord gesloten met de drie kleine eilanden en St. Maarten. In dit akkoord wordt invulling gegeven aan de door Nederland aangeboden schuldsanering en de voorwaarden waaronder deze sanering plaatsvindt.
Op Curaçao zijn op 20 april verkiezingen voor een nieuwe Eilandsraad. Vorig jaar wees de raad met een ruime meerderheid het Slotakkoord af. Bijleveld begrijpt niet waarom politieke partijen op Curaçao tegen de slotverklaring zouden zijn: ‘Ik denk dat Nederland een unieke kans biedt om van een enorme schuldenlast af te komen’. Tegenover Radio Direct, een radiostation op Curaçao, zei ze: ‘Nederland doet een groots gebaar, dan mag je toch ook voorwaarden stellen. Het beleid blijft gewoon aan de landen en regeringen. Nu word je geregeerd door de rentelast. Als die weg is, kun je veel meer voor de bevolking doen.’
De staatssecretaris bezoekt naast alle eilanden van de Nederlandse Antillen ook Aruba.