Vermindering helikoptercapaciteit Uruzgan
Het Apache-detachement dat opereert vanaf Tarin Kowt wordt medio volgende maand teruggebracht van zes naar vier helikopters. Hiertoe is besloten zodat ook op langere termijn de inzet is gegarandeerd. Dat schrijven de ministers Van Middelkoop, Verhagen en Koenders vandaag in een brief aan het parlement.
Ter compensatie zullen vanaf dat moment twee extra F-16’s in Nederland paraat staan die binnen drie weken kunnen invliegen. Drie Chinook-transporthelikopters nemen per 1 mei de taken van de vijf Cougar-transporthelikopters op Kandahar Airfield over.
In de brief schrijven de bewindslieden van Defensie, Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking verder dat het zwaartepunt van de Talibanactiviteiten de afgelopen maanden in de provincies Helmand en Kandahar lag. Er wordt echter rekening mee gehouden dat de Taliban dit voorjaar de activiteiten in Centraal-Uruzgan verder opvoert, door onder meer aanslagen met geïmproviseerde explosieven. Binnen de gebieden rondom Deh Rawod en Tarin Kowt kunnen de Nederlandse militairen nog relatief ongehinderd de opbouwwerkzaamheden uitvoeren, maar waakzaamheid blijft geboden.
Overigens hebben, zo schrijven de ministers, Nederlandse Apaches op donderdag 22 maart steun verleend aan een Afghaanse politiepost die door de Taliban werd belaagd. Hierbij zijn vermoedelijk ook tribale strijders gesneuveld en anderen gewond geraakt die, naar achteraf bleek, de zijde van de Afghaanse politie hadden gekozen. Naar de toedracht en omstandigheden van dit incident wordt nader onderzoek verricht.
CIMIC-personeel vormt het meest zichtbare contact dat de lokale bevolking heeft met de Nederlandse eenheden. Deze civiel-militaire samenwerking richt zich in 2007 op irrigatiekanalen, waterputten, kleine waterkrachtcentrales, het opknappen van scholen en overheidsgebouwen en het planten van amandelbomen. Sinds de aanvang van de missie zijn 150 projecten gestart. Ruim zestig daarvan zijn inmiddels voltooid.
Nederland levert directe steun aan operatie Achilles in Helmand, zoals dat ook bij de operaties Medusa en Baaz Tsuka het geval was. Er zijn een Nederlands Force Protection-detachement, een Tactical Psyops Team en een CIMIC-team toegevoegd aan het ISAF-bataljon dat daar opereert. Ook de Nederlandse luchtmobiele reservecompagnie van Regional Command South wordt ingezet in Helmand. Het doel van de operatie is met name het initiatief te behouden en de Taliban onder druk te zetten.
Het aantal Afghaanse militairen in Uruzgan is de afgelopen periode constant op circa 300 gebleven. Vanwege onder meer rekruteringsproblemen valt een spoedige toename tot het toegezegde aantal van 1200 niet te verwachten. De Nederlandse Task Force heeft daarom de snelheid van gebiedsuitbreiding moeten aanpassen. Dat betekent overigens niet dat deze tot stilstand is gekomen.
Het kabinet besluit in de zomer of Nederland na augustus 2008 aan ISAF blijft bijdragen, en zo ja hoe. Voor ontwikkelingssamenwerking zijn al toezeggingen op de langere termijn gedaan.
De Ministerraad is vanmorgen door de Commandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn, geïnformeerd over de ontwikkelingen in Afghanistan.